Livre
Néerlandais

De verborgen dochter

Elena Ferrante (auteur), Els Van der Pluijm (traducteur)
Aan zee komt een oudere vrouw in contact met een jonge moeder en dochter en herleeft door hen haar geschiedenis als moeder en gescheiden vrouw die haar eigen ontplooiing najoeg en met een knagend gemis bleef zitten.
Titre
De verborgen dochter
Auteur
Elena Ferrante
Traducteur
Els Van der Pluijm
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
La figlia oscura
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2016 | Autres éditions
159 p.
ISBN
9789028422476 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Elena Ferrante is geen onopgemerkte schrijfster in de Italiaanse literatuur. Terwijl boekenbeurscultuur en literaire mediatisering er, meer nog dan in Vlaanderen, welig tieren, hult de Napolitaanse schrijfster zich in absolute afwezigheid en anonimiteit. Toch ontbreekt het haar niet aan succes: twee van haar vorige romans, Kwellende liefde (De Geus, 1996) en Dagen van verlating (Wereldbibliotheek, 2003), werden verfilmd.

Ook De verborgen dochter getuigt van haar registrerende schrijfstijl en zoektocht naar stille tragiek. Leda is 48 en moeder van twee volwassen dochters, die sinds haar scheiding bij hun vader in Canada leven. Zelf woont ze in Firenze, waar ze doceert aan de universiteit. Tussen gevoelens van gemis en opluchting probeert ze haar leven weer in de plooi te krijgen; ze vertrekt op vakantie naar de Zuid-Italiaanse kust. Daar raakt ze geïntrigeerd door de jonge moeder Nina en haar Napolitaanse familie. Nina, haar dochtertje Elena en haar pop zij…Lire la suite
Een vrouw belandt met haar auto tegen een vangrail en denkt later terug aan de oorzaak van het ongeluk: geen slaperigheid, maar een onzinnige daad. Aan zee kwam zij in contact met een jonge moeder en dochter. Door hen herleefde haar geschiedenis als moeder en gescheiden vrouw die haar eigen ontplooiing najoeg en met een knagend gemis bleef zitten. Zij probeerde vervolgens de jonge moeder van haar dochter te vervreemden, haar het een en ander voorhoudend over haar eigen ontwikkeling. Toen de jonge moeder ontdekte dat juist deze geëmancipeerde vrouw die zij zo bewonderde haar relatie met haar dochtertje bedierf, sloegen de stoppen bij haar door en was voor de hoofdfiguur de vakantie voorbij. Een pakkend verhaal dat de problematiek uit de doeken doet van een vrouw met kinderen die meer wilde. Geschikt voor een groot publiek. Vrij kleine druk.

À propos de Elena Ferrante

Elena Ferrante (née le 5 avril 1943 à Naples) est une romancière, nouvelliste et essayiste italienne.

Biographie

La romancière derrière le pseudonyme tient absolument à rester dans l'ombre et refuse par conséquent la publicité et les apparitions télévisées, acceptant seulement en de rares occasions les interviews écrites. Lors de celles-ci, elle a reconnu être une femme, mère de famille, et que son œuvre était d'inspiration autobiographique. En particulier, dans La frantumaglia, elle révèle à ses lecteurs des aspects de la personnalité d'Elena Ferrante en lui donnant notamment une origine (mère couturière s'exprimant en napolitain) une date (1943) et un lieu de naissance (Naples).

Selon certaines hypothèses, il pourrait s'agir d'Anita Raja (de), éditr…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions