Livre
Néerlandais

10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld

Elif Shafak (auteur), Manon Smits (traducteur)

10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld

Genre:
Leila, ook bekend als Tequila Leila, is een prostituee in Istanbul. In het begin van het verhaal wordt ze vermoord en op een vuilnisbelt gedumpt. Hoewel fysiek dood blijft Leila's brein nog 10 minuten en 38 seconden actief. Tijdens die periode komen belangrijke herinneringen uit haar leven naar boven. Er zijn herinneringen aan haar familie, maar nog belangrijker zijn de verhalen over haar 5 dichte
Titre
10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld
Auteur
Elif Shafak 1971-
Traducteur
Manon Smits
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
10 minutes 38 seconds in this strange world
Titre parallèle
Tien minuten achtendertig seconden in deze vreemde wereld
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2022 | Autres éditions
317 p.
ISBN
9789046830277 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Tussen is en was

Wat gebeurt er in het bewustzijn op de grens van leven en dood? De Turks-Britse Elif Shafak schreef een schitterende, troostrijke roman over een vrouw die weigert als slachtoffer te sterven.

Ik heb eens iemand voelen doodgaan en ik kan hier gemakkelijk vertellen dat het mooi was: ik nam haar in mijn armen en noemde de namen van haar kinderen, haar kleinkinderen. Ik streek over haar dunne haren en zei dat het goed was, dat ik bij haar was en ik noemde steeds weer de namen van haar geliefden, allemaal waren ze bij haar, als het ware.

Ik zou huichelen, want ik kan ook vertellen dat het gruwelijk was: ik noemde de namen van haar naasten, de mensen van wie zij werd weggezogen op dat moment, ik hield haar lichaam vast maar niet haarzelf, ze ontglipte me, ze kon steeds minder zien, horen, voelen, ze werd weggetrokken en verdween in het niets. En nu kun je heus beargumenteren dat dit geruststellend is: de afwezigheid van álles betekent ook de afwezigheid van lijden. Maar zo voelde het niet. Ik vond het afschuwelijk. Het verdwijnen betekende verwijderd raken van de anderen: de absolute eenzaamheid.

In het nieuwe boek van de Turks-Britse schrijver Elif Shafa…Lire la suite

Tequila Leila, een prostituee in Istanbul, is vermoord en achtergelaten in een vuilnisbak. Technisch gezien is ze dood, maar haar brein blijft nog 10 minuten en 38 seconden actief. Haar leven trekt in die minuten aan haar voorbij: van haar getraumatiseerde kindertijd, ontsnapping aan een huwelijk dat ze niet wil, vlucht naar Istanbul waar ze in een bordeel belandt, tot aan haar dood. De herinneringen gaan gepaard met geuren en smaken en omvatten ook de ontmoetingen met de vijf vrienden die haar leven inhoud hebben geven. De tweede helft van het boek is iets anders van toon en wordt verteld vanuit het perspectief van de vrienden van Leila. Ze zijn vastbesloten haar een waardige laatste rustplaats te geven en uit te zoeken wie haar vermoord heeft. Dat leidt af en toe tot bizarre scènes. De Brits-Turkse schrijfster (1971) weet de rijke en levendige sfeer van het Midden-Oosten erg goed tot leven te brengen. Via de personages worden politieke en sociale problemen in de Turkse gemeenschap a…Lire la suite

Het tragische leven van Tequila Leila

De Turkse auteur schrijft zintuiglijk en met vaart over het tragische leven van een sekswerker.

Op de eerste pagina van '10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld' treffen we sekswerker Tequila Leila dood aan in een vuilcontainer ergens aan de rand van Istanbul. Het wonderlijke is dat haar geest nog werkt nadat haar hart is gestopt met kloppen, de tien minuten en achtendertig seconden uit de titel zijn haar nog gegund om terug te kijken op haar leven.

Dit is het originele en prikkelende uitgangspunt voor de roman waarmee Elif Shafak de shortlist van de Booker Prize haalde. Shafak, thans woonachtig in Londen, is de beroemdste schrijfster van Turkije, ze wordt veel gelezen en is als politiek activiste voortdurend in beeld. Meer dan eens is ze in eigen land vervolgd omdat ze zich uitsprak over de Armeense genocide, de vervolging van Yezidi's, het schenden van de vrijheid van meningsuiting en de opmars van religie in de Turkse politiek. Ook met dit boek strijkt Shafak de autoriteiten tegen de haren in. Ze stelt het patriarchaat aan de kaak, toont de hypocriete seksuele…Lire la suite

À propos de Elif Shafak

CC BY-SA 4.0 - Image by Zeynel Abidin

Elif Şafak, ou Elif Shafak (nom de plume d'Elif Bilgin), née le 25 octobre 1971 à Strasbourg, est une écrivaine turque. Elle vit et travaille à Londres.

Primée et best-seller en Turquie, Elif Şafak écrit ses romans aussi bien en turc qu'en anglais. Elle mêle dans ses romans les traditions romanesques occidentale et orientale, donnant naissance à une œuvre à la fois « locale » et universelle. Féministe engagée, cosmopolite, humaniste et imprégnée par le soufisme et la culture ottomane, Elif Şafak s'attaque dans ses écrits à toute forme de bigoterie et de xénophobie.

Biographie

Parcours

Diplômée en relations internationales de l'université technique du Moyen-Orient d'Ankara, elle est aussi titulaire d'un master en genre et études féminines dont le mémoire portait sur la circulaire Compréhensi…En lire plus sur Wikipedia