De dochter van een priester uit het zuiden van Groot-Brittannie͏̈ wordt in de 19e eeuw gedwongen te verhuizen naar een noordelijke industriestad, waar ze na verschillende tegenslagen haar sociale vooroordelen overwint. Met op dvd de BBC-bewerking uit 2005.
Titre
Noord en zuid
Auteur
Elizabeth Gaskell
Traducteur
Akkie De Jong
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
North and south
Éditeur
Benthuizen: Astoria Uitgeverij, 2021 | Autres éditions
404 p.
ISBN
9789491618796 (paperback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 10 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Engeland, ± 1855. Als haar vader, dominee in een dorp in Zuid-Engeland, om een gewetenskwestie ontslag neemt en privé-docent wordt in een industriestad in het Noorden, moet Margaret verhuizen. Ze raakt bevriend met de kille mevrouw Thornton en haar zoon John, een jonge, kundige fabrikant, maar ook met het gezin van een strijdbare arbeider. Als Thornton wordt bedreigd door zijn arbeiders en ze hem beschermt, doet hij haar een huwelijksaanzoek dat ze afslaat. Als hij zich daarna jaloers gedraagt omdat er een ander zou zijn, merkt Margaret dat ze van hem is gaan houden. Maar pas na de dood van haar ouders laat ze de liefde toe. In het werk van de Victoriaanse schrijfster (1810-1865) zijn sociale kwesties, melodrama en humor belangrijk. Deze goed vertaalde roman is ondanks wijdlopigheid nog steeds boeiend door de uitstekende beschrijving van de ontwikkeling die de twee hoofdpersonen doormaken. Kleine druk.

À propos de Elizabeth Gaskell

Elizabeth Gaskell, née le 29 septembre 1810 à Londres, morte le 12 novembre 1865 à Holybourne (en), près d'Alton dans le Hampshire, est une romancière britannique.

Vie

Elle naît Elizabeth Cleghorn Stevenson au 93 Cheyne Walk, à Chelsea le 29 septembre 1810. Sa mère, Eliza Holland, appartient à une famille influente du West Midlands qui est liée à d'autres familles unitariennes connues, comme les Wedgwood (porcelaine) et les Darwin (naturaliste), mais elle meurt quand Elizabeth est enfant. Son père, William Stevenson (1772-1829), était ministre unitarien à Manchester mais a abandonné la vie religieuse en 1792…En lire plus sur Wikipedia