Livre
Néerlandais

Het verhaal van William : roman

Elizabeth Strout (auteur), Barbara de Lange (traducteur)
Een vrouw van middelbare leeftijd heeft nog altijd last van het verleden, maar weet zich steeds verder te ontwikkelen door relaties en reflectie op zichzelf.
Titre
Het verhaal van William : roman
Auteur
Elizabeth Strout
Traducteur
Barbara de Lange
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Oh William!
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021 | Autres éditions
205 p.
ISBN
9789025471095 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De erfenis van je kindertijd

In haar sterke nieuwe roman keert Elizabeth Strout terug naar Lucy, de hoofdpersoon van twee eerdere boeken. In Het verhaal van William gewaagt ze van veel meer dan een mislukt huwelijk.

Vermoedelijk zal ik niet de enige zijn die moest wennen aan de parlandoachtige stijl van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Strout (1956). Vermoedelijk zal ik evenmin de enige zijn die zich snel gewonnen gaf. Op lichtvoetige wijze zo veel weten te zeggen over het menselijk tekort — het is een benijdenswaardige gave.

In het onlangs verschenen Oh William! (die in de vertaling de nogal fletse titel Het verhaal van William meekreeg) keert Strout terug naar Lucy, hoofdpersoon in het prachtige Ik heet Lucy Barton en ook figurerend in de roman-in-verhalen Niets is onmogelijk. De drie boeken laten zich prima los lezen, maar ze verdienen het om ooit in één band terecht te komen, zo fraai grijpt alles in elkaar.

De inmiddels 64-jarige Lucy, geslaagd auteur in New York, sinds kort weduwe van haar tweede man, besluit eindelijk te schrijven over haar eerste echtgenoot, de gepensioneerde wetenschapper William. Bijna twintig jaar waren ze getrouwd. De tijd rond…Lire la suite

Géén idee wat je moet doen

In haar sterke nieuwe roman keert Elizabeth Strout terug naar Lucy, de hoofdpersoon van twee eerdere boeken. In een parlandoachtige stijl verhaalt ze van veel meer dan een mislukt huwelijk.

Vermoedelijk zal ik niet de enige zijn die moest wennen aan de parlandoachtige stijl van de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Strout (1956). Vermoedelijk zal ik evenmin de enige zijn die zich snel gewonnen gaf. Op lichtvoetige wijze zo veel weten te zeggen over het menselijk tekort - het is een benijdenswaardige gave.

In haar onlangs verschenen roman Oh William! (die in de Nederlandse vertaling de nogal fletse titel Het verhaal van William meekreeg) keert Strout terug naar Lucy, hoofdpersoon in het prachtige Ik heet Lucy Barton en ook figurerend in de roman-in-verhalen Niets is onmogelijk. De drie boeken laten zich prima los lezen, maar ze verdienen het om ooit in één band terecht te komen, zo fraai grijpt alles in elkaar.

De inmiddels 64-jarige Lucy, geslaagd auteur in New York, sinds kort weduwe van haar tweede man, besluit eindelijk te schrijven over haar eerste echtgenoot, de gepensioneerde wetenschapper William. Bijna twintig jaar waren ze getrouwd…Lire la suite

Lucy Barton is een vrouw van middelbare leeftijd. Ze rouwt om het overlijden van haar tweede man en heeft een ingewikkelde relatie met haar eerste man William. Ze heeft een zware jeugd in armoede gekend met getraumatiseerde ouders. Ook al is ze succesvol schrijfster en heeft ze een goede relatie met haar dochters, haar nare jeugd achtervolgt haar. Gelukkig heeft ze levenslust en doorzettingsvermogen. Ze ontsnapte aan haar beklemmende jeugd door een beurs aan de universiteit. Lucy heeft nog steeds een vriendschappelijke relatie met William. Het lijkt voor haar een soort brug naar de wereld buiten haar ouderlijk huis. Hun huwelijk was niet perfect en eindigde door ontrouw. Lucy reflecteert steeds beter op haar eigen gedrag en ziet ook dat William soms kinderlijk is en emotioneel nog niet zover. Toch maakte ze tijdens haar huwelijk door hem en haar schoonmoeder kennis met warmte en steun, maar ook cultuur, reizen en andere mooie nieuwe inzichten. Lucy steunt William als hij stuit op een…Lire la suite

Eerst bijfiguur, nu antiheld

De nieuwe Elizabeth Strout borduurt voort op haar eerdere roman Ik heet Lucy Barton.

Verkeer je als personage ergens op een zijspoor in een roman van Elizabeth Strout dan kan je in een volgend boek alsnog in de schijnwerpers worden gezet. Dat gebeurde eerder met de stadsgenoten van Lucy Barton, de hoofdpersoon in Strouts Ik heet Lucy Barton, én vervolgens ook met die van haar eerdere (dankzij de tv-serie met Frances McDormand) bekendere antiheldin Olive Kitteridge. Zo bouwt Strout aan een bijzonder oeuvre, waarin romans verder uitwaaieren maar ook meer met elkaar vervlochten raken. In Het verhaal van William, de titel zegt het al, is het de beurt aan William, de eerste echtgenoot van Lucy Barton, die in Ik heet Lucy Barton wel voor hun twee dochtertjes zorgde, maar weigerde Lucy op te zoeken tijdens haar lange ziekbed omdat hij niet tegen ziekenhuizen kon. Lucy en William zijn al lang gescheiden maar goede vrienden gebleven als bijna-zeventiger William op een moment van crisis opnieuw een beroep op Lucy doet. Na de dood van zijn moeder stuit William op een g…Lire la suite

À propos de Elizabeth Strout

CC BY-SA 3.0 - Image by James Tierney

Elizabeth Strout, née le 6 janvier 1956 à Portland dans le Maine, est une romancière américaine. Elle a reçu le Prix Pulitzer 2009 pour Olive Kitteridge.

Biographie

Après des études de droit au Syracuse University College of Law, elle publie son premier texte dans le magazine New Letters. Elle gagne ensuite New York et continue à publier dans différents magazines littéraires et met près de sept ans à écrire son premier roman Amy and Isabelle, publié en 1998 aux États-Unis, qui rencontre le succès et est présélectionné pour divers prix littéraires.

Elizabeth Strout a reçu en 2009 le Prix Pulitzer pour Olive Kitteridge publié en 2008 : il s'agit d'un roman polyphonique dont l'action se déroule dans l'État du Maine sur une période de trente ans ayant pour personnage princip…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions