Livre
Néerlandais

Opnieuw Olive : roman

Elizabeth Strout (auteur), Marijke Versluys (traducteur)
Een oud-lerares wiskunde volgt de gebeurtenissen in een kustplaatsje aan de Amerikaanse oostkust.
Titre
Opnieuw Olive : roman
Auteur
Elizabeth Strout
Traducteur
Marijke Versluys
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Olive, again
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
347 p.
Note
Vervolg op Olive Kitteridge
ISBN
9789025457396 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Achter de gordijnen

Verhalen. Elf jaar geleden werd Elizabeth Strout beroemd dankzij Olive Kitteridge. In Opnieuw Olive laat de schrijfster dit weerbarstige personage op grootse wijze herleven.

Van sommige schrijvers weet je precies wanneer je ze ontdekte, herinner je je tot in de kleinste details hoe het was om de bladzijden om te slaan van dat eerste van vele boeken. Elizabeth Strout volg ik al sinds haar debuut Amy en Isabelle, een Alice Munro-achtige vertelling met personages die bijblijven. Diezelfde Isabelle duikt op in Opnieuw Olive. Ze woont in een zorginstelling en wordt Muizenhart genoemd door medebewoner Olive Kitteridge. Van de felle moeder uit dat debuut is niet veel over, zo lijkt het tot Olive en Isabelle met elkaar in gesprek gaan. Muizenhart is moediger dan haar bleke gezichtje laat uitschijnen.

Zoals de titel van de bundel aangeeft, is niet Isabelle het centrale personage. Olive Kitteridge, een boek uit 2008 waarvoor Strout een jaar later de Pulitzer Prize kreeg, was een bundel waarin Olive de ene keer de hoofdrol speelde, de andere keer aantrad als passant in het leven van een dorpsgenoot. In Opnieuw Olive herhaalt Strout dit geslaagde recept.

Lire la suite
In dit vervolg op ‘Olive Kitteridge’ (2008) is Olive een stuk ouder geworden, gepensioneerd en sinds enige tijd weduwe. In de 13 samenhangende verhalen worden drama’s en tragedies uit het leven van diverse dorpsgenoten uit Crosby verteld, waaronder die van enkele oud-leerlingen uit de periode dat ze wiskunde gaf. Maar ook bijzondere momenten uit het leven van Olive passeren de revue. Zoals de logeerpartij van zoon Christopher uit New York, het optreden als vroedvrouw tijdens een vreselijke babyshower en het toegroeien naar een nieuwe man met wie ze later trouwt. Olive is een struise dame die scherp observeert, oprecht is in haar uitingen maar soms ook bot reageert waardoor mensen zich tegen haar keren. Aan het eind van deze bundel is ze midden 80, krijgt een hartaanval en gaat in een verzorgingstehuis wonen dat ze eigenlijk verafschuwt. Ze weet zich met moeite staande te houden en dealt met angsten voor het ouder worden, de eenzaamheid en de dood. Het boek kan zelfstandig gelezen word…Lire la suite

À propos de Elizabeth Strout

CC BY-SA 3.0 - Image by James Tierney

Elizabeth Strout, née le 6 janvier 1956 à Portland dans le Maine, est une romancière américaine. Elle a reçu le Prix Pulitzer 2009 pour Olive Kitteridge.

Biographie

Après des études de droit au Syracuse University College of Law, elle publie son premier texte dans le magazine New Letters. Elle gagne ensuite New York et continue à publier dans différents magazines littéraires et met près de sept ans à écrire son premier roman Amy and Isabelle, publié en 1998 aux États-Unis, qui rencontre le succès et est présélectionné pour divers prix littéraires.

Elizabeth Strout a reçu en 2009 le Prix Pulitzer pour Olive Kitteridge publié en 2008 : il s'agit d'un roman polyphonique dont l'action se déroule dans l'État du Maine sur une période de trente ans ayant pour personnage princip…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions