Livre
Néerlandais

Dag beestjes!

Elle Van Lieshout (auteur), Mies Van Hout (dessinateur), Erik Van Os (auteur)
Peuter Pien gaat in de tuin op zoek naar allerlei kleine beestjes. Prentenboek met illustraties in zachte tinten en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Sujet
Dieren, Tuinen
Titre
Dag beestjes! / geschreven door Elle van Lieshout en Erik van Os ; geill. door Mies van Hout
Auteur
Elle Van Lieshout Erik Van Os
Dessinateur
Mies Van Hout
Langue
Néerlandais
Éditeur
Sans lieu de publication: Kimio, 2007
[20] p. : ill.
ISBN
90-5647-753-6 9789056477530

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De drie boekjes uit deze reeks sluiten qua taal, thema en illustraties naadloos aan bij de leefwereld van kinderen vanaf twee jaar.

In Sam heeft een knuffeldoek is een peuter erg vindingrijk met haar knuffeldoekje: ze gooit hem in de lucht, speelt verstoppertje onder het doek, gebruikt hem als verband, slab of deken voor haar knuffels en maakt er een tent mee. Pas als Sam moe is, zie je waar haar knuffeldoek écht voor dient: om stevig vast te houden en ermee langs haar wang te wrijven op weg naar dromenland.

Dag beestjes! gaat over allerlei kleine kriebelbeestjes die je in de tuin kan ontdekken. De tekst in rijmvorm en de herhalende structuur "zie jij, zie jij wat Pien daar ziet..." nodigen de kinderen uit om meteen het diertje te benoemen. Ook hier zijn er weer sobere, vrolijke tekeningen die interactie uitlokken.

Een zusje uit een ver land richt zich tot iets oudere kinderen vanaf drie jaar. Het boekje behandelt het adoptieproces in een …Lire la suite
Direct bij het openslaan van dit peuterboek springt als 'eyecatcher' een groot, rood lieveheersbeest tegen een groene achtergrond in het oog: de inleiding voor Piens ontdekkingstocht door de tuin. Op de eerste spread wordt Pien geïntroduceerd en wordt de peuter uitgenodigd om mee op zoek te gaan naar kleine beestjes. Op elke volgende dubbele pagina is er aandacht voor achtereenvolgens bij, lieveheersbeestje, slak, mier, vlinder en pier. Het boekje biedt, behalve herkenning en de mogelijkheid tot benoemen, extra's. Zo vallen er steeds van een soort meer te zien (tot zeven), zodat er geteld kan worden; welk beest er op de volgende pagina aan de beurt is, wordt aangekondigd met een kleine afbeelding ervan in de rechterbenedenhoek. De tekst met eindrijmelement is speels en zangerig door de (soms tongbrekende) alliteratie. De illustraties in zachte tinten, aangezet met dikkere, zwarte pen zijn vriendelijk van sfeer: links zijn zij pagingroot, op de tekstpagina rechts zijn steeds enkele bee…Lire la suite

Dag beestjes

Dit Kimio-peuterboekje gaat over beestjes. In de tuin van Pien kan je veel beestjes zien. Op de linkerpagina staat er telkens een illustratie met Pien die weer een nieuw beestje ontdekt en op de rechterpagina een tekstje op rijm over het beestje in kwestie. Het zijn heel aardige rijmpjes waar veel ritme en klankkleur in zit. Een voorbeeld: Zeg gladde glibberpier kom jij eens hier hier bij mij glibberpier ik wil je pakken maar je glipt glijdt glibbert uit mijn hand en weg ben jij, glibberpier verdwenen in het zwarte zand. Het boekje toont beestjes die de peuter al kent uit zijn omgeving, waardoor hij zal reageren op wat hij ziet en hoort. De tekst, illustraties en lay-out zijn goed op mekaar afgestemd. Kimio maakt ook duidelijk een verschil tussen dreumesen, peuters en kleuters.

Suggestions