Livre
Néerlandais

Het grote decemberboek

Ellen Tijsinger (auteur), Dagmar Stam (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Bundel met verhalen, een aantal liedjes en recepten die de decemberfeesten als thema hebben. Het Zwarte Pietje Pedro en het jongetje Maarten beleven allerlei avonturen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Nieuwjaar
Titre
Het grote decemberboek
Auteur
Ellen Tijsinger
Dessinateur
Dagmar Stam
Langue
Néerlandais
Édition
Elfde herziene druk
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma, 2018 | Autres éditions
92 p. : ill.
ISBN
9789021679082 (hardback)
Placing suggestion
Feesten (ZIZO)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bundel met 29 verhalen (bijna voor elke dag een verhaal) waarin de feesten in de maand december centraal staan. In de verhalen over Sinterklaas is het kleine roetveegpietje Pedro de hoofdfiguur; daarna neemt het jongetje Maarten die rol over en beleeft avontuurtjes rond Kerstmis en Oudjaar. De tekst staat in twee kolommen afgedrukt, elk verhaaltje beslaat ongeveer twee bladzijden. De stijl is heel beeldend met veel dialoog; het taalgebruik is direct en eenvoudig. De belevenissen van de kinderen sluiten aan bij de belevingswereld van de doelgroep. De vele kleurige tekeningen zijn vriendelijk van uitstraling en sluiten goed aan bij de gemoedelijkheid van de verhalen. Tussen de verhalen staan bekende sinterklaas- en kerstliedjes met de melodielijn in notenschrift. Eveneens worden recepten gegeven, van pepernoten tot en met schuimkransjes. Deze zijn zodanig beschreven dat kinderen ze zelf kunnen uitvoeren. Dit mooi uitgevoerde, stevige boek is een aanwinst voor de sint- en kerstcollectie…Lire la suite

Het grote decemberboek

Dit boek bundelt liedjes, recepten, gedichten en verhalen die zich afspelen in de meest feestelijke maand van het jaar, december. De eerste helft wordt in beslag genomen door Sinterklaas en zijn helpers, daarna zijn Kerstmis en het afscheid van het oude jaar aan de beurt. Bekende liedjes worden afgewisseld met liedjes die minder vertrouwd klinken en door de auteur van het boek werden bedacht. Duidelijke muzieknotaties vereenvoudigen het ontcijferen en het meezingen. Borstplaat, pepernoten, schuimkransjes en oliebollen op oudejaarsavond tref je vooral in Nederland aan. Naast de recepten geven ook de verhalen uit dit boek een beeld van de traditionele wijze waarop men daar de eindejaarsfeesten kan beleven. Op die manier verruimen ze de fantasie en ervaringswereld van jonge lezers en luisteraars. Verhalen en illustraties uit dit grote decemberboek nodigen uit tot kinderlijk wegdromen in een sfeer van winterse koude en huislijke gezelligheid.

Suggestions