Het levensverhaal van Micae͏̈la Feldman (1902-1992), een in Argentinie͏̈ geboren joodse vrouw die al jong gegrepen werd door het revolutionaire elan van het marxisme en het anarchisme.
Titre
Mika
Auteur
Elsa Osorio
Traducteur
Marga Greuter Margriet Muris
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Anthos,
309 p.
ISBN
978 90 414 2032 9

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Mika is de roepnaam van Micaëla Feldman (1902-1992), een in Argentinië geboren joodse vrouw die al jong gegrepen werd door het revolutionaire elan van het marxisme en het anarchisme. Na haar huwelijk met Hippolyte Etchebéhère begon ze een actievere rol te spelen in protestbewegingen, en in de jaren '30 was ze in Parijs en vooral Berlijn getuige van de opkomst van het fascisme. Waar deze biografische roman zich echter op concentreert, is haar rol in de Spaanse Burgeroorlog, toen ze de enige vrouw was die een colonne aanvoerde in de (verloren) strijd tegen de fascistische troepen van Franco. Dankzij gesprekken met Mika's vrienden, veel historische research en Mika's eigen aantekeningen en memoires heeft de schrijfster een beeld kunnen schetsen van een dynamische en gevoelige vrouw die leefde tijdens een brandpunt van de geschiedenis en daarbij steeds haar eigen weg vond. Zeer goed geschreven, met een hoofdpersonage dat prachtig tot leven komt; het springen van het enige historische tijd…Lire la suite

À propos de Elsa Osorio

Elsa Osorio née à Buenos Aires en 1952 est une auteure argentine et une militante pour la défense des droits humains. Elle partage sa vie entre Buenos Aires et Madrid.

Biographie

Elle est l'auteure de plusieurs scénarios pour le cinéma et la télévision, Ritos Privados (1982, Prix National), Reina Mugre (1989), Como tenerlo todo (1993), Las Malas lenguas (1994) et Cielo de Tango (2006).

Elsa Osorio fait partie d'une association de défense des droits de l’homme, à Madrid, dans les années 1990, lorsque le juge espagnol Baltasar Garzón entreprend de faire inculper les responsables argentins de la disparation de citoyens espagnols pendant la dictature.
Elle publie deux ouvrages Luz ou le temps sauvage en 2000 et Sept nuits d’insomnie en 2010, qui explorent la dictature argentine de 1976 à 1983. Dans Luz ou le temps sauvage, elle traite de la ques…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions