Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een woord van jou

Elvira Lindo (auteur)
Een straatveegster in Madrid voelt zich vanwege haar hoge vooropleiding niet op haar plaats.
Titre
Een woord van jou
Auteur
Elvira Lindo
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Una palabra tuya
Éditeur
Amsterdam: Sirene, 2006
224 p.
ISBN
90-5831-381-6

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 19 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Rosario is een vrouw van vooraan in de dertig, die haar leven niet echt in de hand heeft en de grootste moeite heeft om met zichzelf in het reine te komen. Lucide overwegingen gaan hand in hand met besluiteloosheid en verregaande inschikkelijkheid. Zo zit ze enerzijds geprangd tussen wat ze is en wat ze had kunnen zijn, en weet ze zich 'verstrikt geraakt in iets wat ze niet wilde'. Anderzijds gaat ze gedwee een heel eind op weg met haar kompaan Milagros, een rudimentaire vrouwskerel die onontkoombaar om haar heen blijft hangen sinds ze elkaar leerden kennen op de lagere school. Rosario voelt zich door haar gesteund, maar wordt tegelijkertijd in een richting geduwd die niet de hare is. Daardoor blijft de relatie met Milagros er een van aantrekken en afstoten, waarbij Rosario de nodige sterkte mist om haar eigen project door te zetten -- voor zover ze er een heeft: want centraal bij haar staat, behalve het eenzaamheidsgevoel, de fundamentele twijfel aan zichzelf en de onmacht die daarui…Lire la suite
Rosario is straatveegster in Madrid, maar ze heeft een relatief hoge opleiding en voelt zich niet op haar plaats. Ze verkeert onder de drukkende invloed van de dikke, zonderlinge Milagros, die ze al kent van de langere school. Milagros leeft zorgeloos van dag tot dag, en slaagt erin daarmee steeds weg te komen. Rosario ergert zich aan haar, maar kan niet de vinger leggen op de oorzaak. Een dramatisch voorval brengt licht in de relatie van deze twee 'tot elkaar veroordeelde' vrouwen, en ook in de relatie van Rosario met collega Morsa - maar het meest in haar relatie tot zichzelf. Na het indrukwekkende debuut van de Spaanse schrijfster (1962), 'Een onverwachte wending', is dit boek wel even doorbijten. Door de innerlijke monoloog, de naar binnen gerichtheid, is het veel moeilijker te lezen; het onderwerp zal minder lezers aanspreken. Maar het boek is met onmiskenbaar talent geschreven: genomineerd voor de Premio de Novela 2005 (de Spaanse prijs voor de beste roman). Volle bladspiegel.

À propos de Elvira Lindo

Elvira Lindo Garrido (née à Cadix le 23 janvier 1962) est une romancière, journaliste, scénariste et actrice et présentatrice occasionnelle espagnole.

Biographie

Elle s'installe à Madrid à l'âge de 12 ans et étudie le journalisme à l'université complutense de Madrid. Elle travaille plus tard pour Radio Nacional de España et puis pour diverses publications.

Ses œuvres les plus connues sont les livres pour enfants du personnage Manolito Gafotas. Elle habite actuellement à New York avec son fils et son mari, l'écrivain et académicien Antonio Muñoz Molina.

Prix

  • 1998 : Prix national de Littérature infantile et juvénile, pour Los trapos sucios de Manolito Gafotas
  • 2005 : XIX Prix Biblioteca Breve, pour Una palabra tuya.

En lire plus sur Wikipedia