Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Een hoogbejaarde, gedeeltelijk verlamde man vraagt zijn dochter, de schrijfster, om hem te helpen zijn leven te bee͏̈indigen. In Frankrijk is hulp bij euthanasie echter strafbaar.
Titre
Het is mooi geweest
Auteur
Emmanuele Bernheim
Traducteur
Martine Woudt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Tout s'est bien passé
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Artemis, 2013
204 p.
ISBN
9789047204060 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Sinds ze in 1993 de Prix Médicis voor haar roman Zijn vrouw won, is Emmanuèle Bernheim (1955) een gevestigde waarde in de Franse letteren. Ook haar laatste roman kreeg veel aandacht en werd genomineerd voor de Orange Prize for Fiction 2013. Het is mooi geweest luidt de titel in Nederlandse vertaling van deze hoogst intrigerende autobiografische roman. De ondertitel verraadt meteen dat het geen easy reading zal worden: ‘Een dochter neemt afscheid van haar vader’. Een tearjerker is het echter niet geworden, wel een laconiek relaas van een dochter die de laatste wens van haar 88-jarige vader, een bon vivant en gevestigd kunstverzamelaar, zo goed en zo kwaad mogelijk tracht te vervullen.
‘Ik wil dat je me helpt er een einde aan te maken’, had haar vader in het najaar van 2008 gevraagd, nadat hij in de kliniek was opgenomen na een beroerte. Hij is gedeeltelijk verlamd geraakt en vindt dat het goed geweest is. Deze doodswens accepeteren en helpen uitvoeren is voor E…Lire la suite
Een 88-jarige, gedeeltelijk verlamde man vraagt zijn dochter, de schrijfster, hem te helpen zijn leven te beëindigen. In Frankrijk is hulp bij euthanasie te allen tijde strafbaar. De situatie is dus niet vergelijkbaar met de Nederlandse. Ze moeten naar Zwitserland uitwijken. Tegenstanders roeren zich en justitie dreigt te worden ingeschakeld. De eigenzinnige persoonlijkheid van de vader maakt het er niet gemakkelijker op. Autobiografisch relaas dat zeer openhartig en gedetailleerd de indringende beslissingen, de moeilijkheden, de vaak tegenstrijdige gevoelens van de dochter weergeeft. Sentimentaliteit wordt vermeden. In een opeenvolging van korte observaties, verwoord in korte zinnen zonder opsmuk, wordt het hele proces gevolgd. Kleine druk.

À propos de Emmanuele Bernheim

Emmanuèle Bernheim est une romancière, essayiste et scénariste française, née le 13 décembre 1955 à Boulogne-Billancourt et morte le 10 mai 2017 à Paris 18e,.

Biographie

Emmanuèle Bernheim est la fille du collectionneur d’art André Bernheim et de la sculptrice Claude de Soria.

Autrice du Cran d'arrêt en 1985 et d’Un couple en 1988, elle obtient en 1993 le prix Médicis avec son roman Sa femme paru aux éditions Gallimard.

Pour le cinéma, elle collabore avec François Ozon à l'écriture des scénarios des films Sous le sable, Swimming Pool et 5×2. Son roman, Vendredi soir (1998), est adapté au …En lire plus sur Wikipedia