Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Sammie en opa

Enne Koens (auteur), Kees De Boer (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Sam is negen en woont grotendeels bij zijn opa, omdat zijn mama moet werken. Over zijn papa weet hij niets, omdat mama nooit over hem wil praten. Hij heeft het naar zijn zin bij zijn opa, want ze doen samen leuke dingen en hij kan geweldig verhalen vertellen. Hoe moet het verder als opa in het ziekenhuis belandt?
Titre
Sammie en opa
Auteur
Enne Koens
Dessinateur
Kees De Boer
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Moon, 2022 | Autres éditions
176 p.
Date de sortie
01-01-2022
ISBN
9789048845781 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Met de vergrijzing neemt ook het aantal opa’s en oma’s in kinderboeken toe. Bijna altijd zijn die grootouders gezellig, grappig, begrijpend, lief enzovoort. Dit is in Sammie en opa niet anders. Sammies opa was vroeger vrachtwagenchauffeur en daarvoor zeeman. Hij beleefde de wonderlijkste avonturen, waarover hij maar al te graag aan zijn kleinzoon vertelt. Omdat zijn alleenstaande mama het zo druk heeft, logeert Sammie heel vaak bij zijn opa. De verhalen in het boek volgen overigens de dagen die Sammie bij opa of mamma is.
Hoewel je de typering van de opa niet origineel kunt noemen, weet Enne Koens de bijzondere band tussen grootvader en kleinzoon wel goed te typeren. Ze slaagt erin om met weinig en raak gekozen woorden gevoelens op te roepen, waarbij ze de lezer voldoende ruimte laat om die gevoelens af te leiden uit details en gedragingen. Ook al heeft opa hun favoriete slapannenkoeken gemaakt, toch moet Sammie plotseling huilen als zijn schrift aan de tafel blijft plakken…Lire la suite
De 9-jarige Sam (ik-figuur) woont een aantal dagen per week bij zijn opa, de vader van zijn alleenstaande moeder. Sam kan het goed met opa vinden. Hij luistert graag naar diens (stoere) verhalen, hoewel hij best beseft dat niet alles wat opa vertelt, op waarheid berust. Omdat Sam graag wil vliegen, bouwt opa een vliegtuig voor hem. Tot een gezamenlijke vlucht komt het niet, want opa wordt ziek en overlijdt. Hoofdstukken over de avonturen van Sam en opa worden regelmatig afgewisseld door hoofdstukken waarin Sam bij zijn moeder is. Door de komst van haar nieuwe vriend voelt hij zich bij haar niet helemaal op zijn gemak. Ook zou hij graag willen weten wie zijn vader is. Het aandoenlijke verhaal wordt ingetogen verteld in korte, getitelde hoofdstukken. Ondanks de fantasievolle avonturen wordt het geheel nergens geforceerd lollig. Met tekeningen in zwart-wit en grijstinten, die een aantal verhaalmomenten illustreren. Een fijn leesavontuur voor kinderen vanaf ca. 9 jaar, voorlezen vanaf ca…Lire la suite

Sammie en opa

Sammie is een jongen van negen jaar die grotendeels wordt opgevoed door zijn grootvader. Zijn opa kan enorm goed verhalen vertellen en zich inleven in de leefwereld van Sammie. Er komen heel uiteenlopende thema's aan bod en ze worden allemaal op een originele, zelfs licht filosofische wijze benaderd. Zo komen problemen op school aan bod, een ruzie met zijn moeder, de dood van hun kat, de nieuwe vriend van zijn mama en tenslotte de dood van opa. Dit wordt afgewisseld met de fantasieverhalen die opa zo goed kon vertellen. Sammie wordt heel mooi beschreven; zijn gevoelens en zijn denken worden op een intense en klare wijze verwoord. Het is vaak zijn opa die hem helpt om zijn gevoelens een plaats te geven. Het boek leest heel vlot, dankzij de korte hoofdstukken, de afwisselende thema's en de altijd aanwezige humor. Op het einde van het boek wens je iedereen zo'n opa toe!