Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Brieven en maximen

Epicurus (auteur), Keimpe Algra (traducteur)
Brieven van de Griekse filosoof (ca. 342-270 v.Chr.) over zijn natuurkundige wereldbeeld en zijn levensfilosofie, alsmede twee spreukenverzamelingen.
Titre
Brieven en maximen / Epicurus ; vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Keimpe Algra
Auteur
Epicurus
Traducteur
Keimpe Algra
Titre uniforme
Over de natuur en het geluk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Grec ancien (jusqu'à 1453)
Édition
4de, herziene druk
Éditeur
Groningen: Historische Uitgeverij, 2020 | Autres éditions
182 p.
ISBN
9789065540966 (paperback)
Placing suggestion
153.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 16 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Reeds in de oudheid werd het epicurisme bekritiseerd, omdat het genot nastreefde en de voorzienigheid ontkende. Het genot van Epicurus is nochtans van een andere orde dan dat van het hedonisme. Hij beschouwt het als een soort welbehagen dat niet door pijn en zorgen verstoord wordt. Omdat zorgen en angst daarbij een hinderpaal kunnen vormen, stelt hij dat de goden niet tussenkomen in dit leven en dat er na de dood niets meer is. 
Van Epicurus zijn alleen drie leerbrieven en twee verzamelingen leerstellingen en spreuken bewaard. Deze uitgave bundelt de vertaling van al deze overgeleverde teksten. De vertaling van Keimpe Algra is tamelijk letterlijk, goed te begrijpen, maar soms wel wat stroef. De vertaler zorgde ook voor een uitvoerige en degelijke inleiding over de filosofie en de ethiek van Epicurus, waarbij ook kritieken van latere filosofen als Nietzsche en Jaspers aandacht krijgen.
Deze uitgave, die een duidelijke en juiste voorstelling van het vaak verkeerd begrepen epic…Lire la suite
De Griekse filosoof Epicurus (ca. 342-270 v.Chr.) heeft in het Westerse denken geen al te beste naam. ‘Epicurisme’ is gelijk komen te staan met hedonisme, atheïsme, zedeloosheid, seksuele uitspattingen en een verregaande drang naar persoonlijk genot. Met deze interessante en toegankelijke vertaling van de drie volledig overgeleverde leerstellige brieven van Epicurus en twee verzamelingen spreuken of maximen, kan iedereen nu zelf kennis nemen van het gedachtegoed van deze denker. En dan blijkt er nogal wat op Epicurus’ vermeende radicalisme af te dingen. Keimpe Algra schreef een uitstekende inleiding die de helft van het boek beslaat en uitleg geeft van Epicurus’ geschriften en de eigen aard van Epicurus’ kenleer en ethiek, maar ook een schets geeft van de Westerse receptie ervan. Epicurus’ drie brieven aan Herodotus, Pythocles en Menoeceus behandelen fysica, kosmos en weerkundige verschijnselen, en sociale filosofie. Met uitgebreid, verklarend notenapparaat. Het boek verscheen oorspro…Lire la suite

À propos de Epicurus

Épicure (en grec Ἐπίκουρος / Epíkouros) est un philosophe grec, né à la fin de l'année 342 av. J.-C. ou au début de l'année 341 av. J.-C. et mort en 270 av. J.-C. Il est le fondateur, en 306 av. J.-C., de l'épicurisme, l'une des plus importantes écoles philosophiques de l'Antiquité. En physique, il soutient comme Démocrite que tout ce qui existe est composé d'atomes indivisibles. Les atomes se meuvent aléatoirement dans le vide et peuvent se combiner pour former des agrégats de matière. L'âme en particulier serait un de ces agrégats d'atomes, et non une entité spirituelle, notamment d'après son disciple Lucrèce. En éthique, le philosophe grec défend l'idée que le souverain bien es…En lire plus sur Wikipedia