Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Over de natuur en het geluk

Epicurus (auteur), Keimpe Algra (traducteur)
Brieven van de Griekse filosoof (ca. 342-270 v.Chr.) over zijn natuurkundige wereldbeeld en zijn levensfilosofie, alsmede twee spreukenverzamelingen.
Titre
Over de natuur en het geluk / Epicurus ; vert., ingeleid en van aantekeningen voorzien door Keimpe Algra
Auteur
Epicurus
Traducteur
Keimpe Algra
Langue
Néerlandais
Langue originale
Grec ancien (jusqu'à 1453)
Éditeur
Groningen: Historische Uitgeverij, 2011 | Autres éditions
164 p.
ISBN
9789065540904 (paperback)
Placing suggestion
153.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 16 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Reeds in de oudheid werd het epicurisme bekritiseerd, omdat het genot nastreefde en de voorzienigheid ontkende. Het genot van Epicurus is nochtans van een andere orde dan dat van het hedonisme. Hij beschouwt het als een soort welbehagen dat niet door pijn en zorgen verstoord wordt. Omdat zorgen en angst daarbij een hinderpaal kunnen vormen, stelt hij dat de goden niet tussenkomen in dit leven en dat er na de dood niets meer is. 
Van Epicurus zijn alleen drie leerbrieven en twee verzamelingen leerstellingen en spreuken bewaard. Deze uitgave bundelt de vertaling van al deze overgeleverde teksten. De vertaling van Keimpe Algra is tamelijk letterlijk, goed te begrijpen, maar soms wel wat stroef. De vertaler zorgde ook voor een uitvoerige en degelijke inleiding over de filosofie en de ethiek van Epicurus, waarbij ook kritieken van latere filosofen als Nietzsche en Jaspers aandacht krijgen.
Deze uitgave, die een duidelijke en juiste voorstelling van het vaak verkeerd begrepen epic…Lire la suite
Met het wegvallen van de gangbare zekerheden van geloof en politiek heeft de wijsbegeerte het terrein van de levenskunst herontdekt. Herontdekt, want in de oudheid stond de zorg voor de ziel altijd al centraal. En dankzij die herontdekking staat een filosoof als Epicurus (ca. 342-270 v.Chr.) weer volop in de belangstelling. Zijn filosofie is eenvoudig samen te vatten. Doel: geen pijn te gevoelen naar het lichaam en geen onrust naar de geest. Middel: het wegnemen van ongefundeerde angst, onder meer door de studie van de fysica, en het inzicht met hoe weinig je toekunt. Deze bundel bevat drie brieven van Epicurus, twee reeksen leerstellingen van zijn hand, en een uitvoerige en informatieve inleiding van de vertaler Keimpe Algra. De vertaling van de brief aan Menoikeus en van de leerstellingen verscheen eerder onder de titel 'Brief over het geluk' (1995)*. Toegevoegd zijn nu de brieven aan Herodotus en Pythocles, beide nooit eerder in het Nederlands vertaald, over Epicurus' fysica, van a…Lire la suite

À propos de Epicurus

Épicure (en grec Ἐπίκουρος / Epíkouros) est un philosophe grec, né à la fin de l'année 342 av. J.-C. ou au début de l'année 341 av. J.-C. et mort en 270 av. J.-C. Il est le fondateur, en 306 av. J.-C., de l'épicurisme, l'une des plus importantes écoles philosophiques de l'Antiquité. En physique, il soutient comme Démocrite que tout ce qui existe est composé d'atomes indivisibles. Les atomes se meuvent aléatoirement dans le vide et peuvent se combiner pour former des agrégats de matière. L'âme en particulier serait un de ces agrégats d'atomes, et non une entité spirituelle, notamment d'après son disciple Lucrèce. En éthique, le philosophe grec défend l'idée que le souverain bien es…En lire plus sur Wikipedia