Livre
Néerlandais

De spin die het te druk had

Eric Carle (auteur), J.H. Gever (traducteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Als een spin bezig is een mooi, groot web te weven laat hij zich niet van zijn werk houden door de andere dieren. Prentenboek, waarvan de gekleurde platen voelbaar zijn gemaakt t.b.v. de tastzinontwikkeling van ziende en visueel gehandicapte kinderen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
De spin die het te druk had / tekst en illustraties Eric Carle
Auteur
Eric Carle
Traducteur
J.H. Gever
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The very busy spider
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2022 | Autres éditions
[24] p. : ill.
Note
Klein formaat
ISBN
9789025765507 (hardback)
Placing suggestion
Dieren (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een prachtig, oblong prentenboek over een spin die het te druk heeft met het weven van haar web, als de dieren van de boerderij haar één voor één komen vragen iets met hen te gaan doen. Dit eenvoudige gegeven biedt in al zijn simpelheid een schat aan informatie over het begin en einde van een dag, de geluiden van de dieren van de boerderij en hun kenmerkende eigenschappen, en over begrippen als weinig, veel, boven, onder, midden, rechts, links, enz. We kunnen niet alleen zien, maar ook voelen waar de spin en de vlieg zich bevinden, hoe het web steeds groter wordt en op welke manier de vlieg ten slotte in het web terechtkomt. Het voelelement intensiveert de beleving. Zowel de spin als de draad spinrag zijn iets in reliëf gedrukt. Dit begint heel subtiel maar wordt, naarmate het web dichter wordt, steeds duidelijker. Vanaf ca. 3 jaar.

De spin die het te druk had

Zijn bekendste creatie mag dan wel ‘Rupsje Nooitgenoeg’ zijn, Eric Carle heeft ons ook nog verblijd met tal van andere fijne prentenboeken. ‘De spin die het te druk had’ is een van die toppertjes in zijn universum. Bewijs hiervan is de 22ste (!) druk van de Nederlandstalige uitgave.Een spin begint bij het krieken van de dag met het weven van haar web. De dieren van de boerderij begrijpen niet goed waar de spin mee bezig is, en komen haar voortdurend vragen stellen. Het paard nodigt haar bijvoorbeeld uit om een ritje te maken op zijn rug, de koe om samen gras te eten, en het schaap om samen door de wei te rennen. De spin kan op geen enkele vraag van de andere dieren ingaan, want ze heeft het erg druk met weven. Tot de haan voorstelt om een vervelende vlieg, die op elke dubbele pagina rondzwermt, te vangen… Daar is de spin wel voor te vinden! Het betekent meteen het einde van het verhaal voor de arme vlieg.Een extra sterkte van het boek is het to…Lire la suite

De spin die het te druk had

Een toepasselijk verhaal voor de herfst en een klassieker. Dat is ‘De spin die het te druk had’. De spin weeft natuurlijk een web, het bijzondere aan dit verhaal zijn niet alleen de kleuren maar ook het feit dat kinderen kunnen ook voelen hoe de spin te werk gaat. Dat is niet alleen voor visueel gehandicapte kinderen interessant, het is leuk voor alle jonge kinderen. De taal is poëtisch en subtiel : Op een mooie morgen werd een spin door een zacht briesje door de lucht gedragen. Een ragfijne (rag- spinnenrag !) draad slierde achter de spin aan. Toen landde ze op een hek, vlak bij het erf van een boerderij… en begon een web te weven. Naast de spin en haar web in wording kunnen de kinderen op elke bladzijde ook een klein vliegje voelen en dat eindigt vanzelfsprekend waar je het verwacht. Dit blijft een heel mooi en kunstzinnig boek.

À propos de Eric Carle

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia