Livre
Néerlandais

Rupsje Nooitgenoeg [uitgave voor slechtzienden]

Eric Carle (auteur)

Rupsje Nooitgenoeg [uitgave voor slechtzienden]

Public cible:
3-5 ans et plus
Hardkartonnen prentenboek voor jonge kinderen, over een rupsje dat zich vol eet tot het een vlinder wordt. In de bladzijden met achtereenvolgens 1 appel, 2 peren, 3 pruimen enz. zitten op de plaatsen waar de rups doorheen heeft gegeten, gaatjes in het papier.
Sujet
Voeding, Rupsen
Titre
Rupsje Nooitgenoeg [uitgave voor slechtzienden]
Auteur
Eric Carle
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The very hungry caterpillar
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2015 | Autres éditions
[18] p. : ill. ; 27 X 34 cm
Note
Groot formaat Nederlandse tekst met braille Ontworpen en uitgevoerd door Dreaming Fingers, braille en tactiele prentenboeken voor bijzondere kinderen
ISBN
9789056378073 (hardback)
Placing suggestion
Dieren (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Uit een eitje kruipt een rupsje, dat op zoek naar eten gaat. Wat hij op maandag eet, een vrucht, wordt op oblong bladzijden weergegeven. Op de achterkant staat dezelfde illustratie, waarop het rupsje echt door de vrucht (door een gaatje in het papier) kruipt naar de dinsdag enz. Per dag worden de hoeveelheden fruit groter, het formaat van de bladzijde eveneens. Na twee weken komt hij in prachtige vlindergedaante uit zijn cocon gekropen. Door herhaling van tekst, vormgeving en rustige opbouw worden grappige climaxen bereikt. Weinig, doch voldoende eenvoudige tekst bij de duidelijke collages van gekleurde stukken ruwe, zachte, gladde etc. stof zorgen voor een rustige bladspiegel. Een leuk fantasieboek voor peuters en kleuters met reële elementen: dagen van de week, hoeveelheden en andere begrippen. Deze speciale uitgave met extra dikke pagina's is vooral geschikt voor groepsgebruik; een voelbare rups maakt het geheel heel echt. Bijzonder is dat de tekst zowel is afgedrukt in drukletters…Lire la suite

Rupsje Nooitgenoeg

'Rupsje Nooitgenoeg' voorstellen hoeft niet. Al 45 jaar kruipt deze sympathieke rups op een nacht uit een eitje, vreet zich een week vol door de meest onwaarschijnlijke dingen als een zure bom, salami en kersentaart, om zich vervolgens te ontpoppen tot een vlinder. Generaties kinderen hebben het ongetwijfeld mee opgedreund “Op maandag at hij zich dwars door een appel heen, maar genoeg had hij nog niet. Op dinsdag at hij zich dwars door twee peren heen, maar genoeg had hij nog niet. Op woensdag ...” (p. 5).
Het veertigjarige bestaan van de rups werd gevierd met een prachtig pop-upboek, voor zijn 45 jaar wordt hij getrakteerd op een hologram. Door het boek te bewegen zie je de hele evolutie al op de cover: van klein rupsje tot uit de kluiten gewassen exemplaar, over cocon tot vlinder. Een leuke gimmick, die gelukkig de prijs niet uit de pan doet swingen. Zodat dit ook de volgende generatie toelaat des te meer te genieten van deze evergreen.

À propos de Eric Carle

Eric Carle est un auteur-illustrateur américain de littérature de jeunesse né le 25 juin 1929 à Syracuse dans l'État de New York et mort le 23 mai 2021 à Northampton. Il illustre ses albums dans un style qui lui est propre (technique du collage). Ses œuvres rencontrent un grand succès et sont traduites dans de nombreuses langues.

Biographie

Eric Carle naît à Syracuse en 1929 de parents allemands. Il grandit dans l'Allemagne nazie. En 1952, Eric Carle quitte Stuttgart où il a étudié et arrive à New York. Il est employé au New York Times comme designer graphique puis devient directeur artistique dans une agence de pub.

Il meurt le 23 mai 2021 à l'âge de 91 ans.

En lire plus sur Wikipedia