Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De sumoworstelaar die niet dik kon worden

De sumoworstelaar die niet dik kon worden

Dans la série:
Genre:
Een 15-jarige, van huis weggelopen Japanse jongen leidt een ongelukkig zwerversbestaan in Tokyo, totdat een oude man erin slaagt om hem te strikken voor zijn sumo-worstelaarsschool.
Titre
De sumoworstelaar die niet dik kon worden
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le sumo qui ne pouvait pas grossir
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2009
92 p.
ISBN
9789045016283

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Deze zorgvuldig geschreven parabel gaat over het verwerven van inzicht en de mogelijkheid tot zelfontplooiing, zoals die door het zenboeddhisme worden gepredikt. Het boek is het vijfde deel van de 'Cyclus van het onzichtbare', waarin Eric-Emmanuel Schmitt o.m. focuste op de spirituele kracht van de islam (Mijnheer Ibrahim en de bloemen van de Koran, Atlas, 2003), het christendom (Oscar en oma Rozerood, De Leeswolf 2005, p. 18) en het jodendom (Het kind van Noach, De Leeswolf 2005, p. 548). Telkens gebeurde dit aan de hand van een verhaal waarin de hoofdrol was weggelegd voor een kind of een jonge puber in moeilijkheden. In deze vertelling gaat het om de 15-jarige Jun, die thuis is weggelopen en nu in Tokio op straat tracht te overleven van de verkoop van pornografische prenten. Op zekere dag spreekt een bekend sumotrainer, Shomintsu, hem aan met de woorden: "Ik zie een zwaargewicht in jou!". Het wordt het begin van een moeizame relatie, die de oproer…Lire la suite
Deel 5 in de "Cyclus van het Onzichtbare": novellen, ook goed afzonderlijk te lezen, waarin steeds een andere wereldgodsdienst/levensbeschouwing een grote rol vervult. De meest bekende deeltjes zijn 'Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran' en 'Oscar en oma Rozerood'. In deze novelle staat het zenboeddhisme centraal. Een Japanse jongen, op straat levend, komt dankzij een leraar sumo-worstelen en het zenboeddhisme tot zelfontplooiing en zelfaanvaarding. Ook in dit deel geen zwaarwichtige toon voor diepzinnige gedachten en ideeën. De jongen is zelf aan het woord: grappig, luchtig, laconiek. Gebonden, duidelijke druk.

À propos de Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Biard

Éric-Emmanuel Schmitt, né le 28 mars 1960 à Sainte-Foy-lès-Lyon (Rhône), est un dramaturge, nouvelliste, romancier, réalisateur et comédien franco-belge, traduit en 46 langues et joué dans plus de 50 pays.

Biographie

Jeunesse

Les parents d'Éric-Emmanuel Schmitt étaient professeurs d’éducation physique et sportive puis son père est devenu masseur-kinésithérapeute dans des cliniques pédiatriques ; de plus, son père fut champion universitaire de France en boxe et sa mère championne de course à pied,. Son grand-père était artisan joaillier.

Dans l'édition « Classiques & contemporains » de La Nuit de Valognes, il est déclaré que Schmitt se peint lui-même comme un adolescent rebelle, ne supportant pas les idées reçues et parfois victime d'accès de…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions