Een joods jongetje van 7 jaar duikt in 1942 gescheiden van zijn ouders onder in het internaat van een Belgische pastoor en tracht wijsneuzig de hem te boven gaande ontwikkelingen te doorgronden.
Sujet
Jodendom
Titre
L'enfant de Noé
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Langue
Français
Éditeur
Paris: Albin Michel, 2008 | Autres éditions
122 p.
ISBN
9782253123576

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een 7-jarig joods jongetje duikt, gescheiden van zijn ouders, in 1942 onder in het internaat van de Belgische pastoor Pons en probeert wijsneuzig de hem te boven gaande ontwikkelingen te doorgronden. Een veelvuldig toegepast procédé, dat van de onschuldige kinderziel overgeleverd aan de boze buitenwereld. De harde breuk met zijn veilige nest van weleer plaatst hem ineens voor dilemma's waar hij vooralsnog geen antwoord op weet. De vriendschap met Rudy, eveneens een joodse onderduiker, met pastoor Pons, die hem meeneemt naar de Kerk, maar hem ook wegwijs maakt in zijn eigen achtergrond, de invallen van politie en Gestapo, en al die andere belevenissen drie jaar lang, leren hem te overleven en bepalen uiteindelijk zijn menslievende visie. Al scheert de auteur (1960) dan hier en daar dicht langs snotterige sentimentaliteit, het jongetje Joseph blijkt toch mans genoeg situaties naar zijn hand te zetten en eerder bewondering dan medelijden op te roepen. Een roman voor een breed publiek: ee…Lire la suite

À propos de Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Biard

Éric-Emmanuel Schmitt, né le 28 mars 1960 à Sainte-Foy-lès-Lyon (Rhône), est un dramaturge, nouvelliste, romancier, réalisateur et comédien franco-belge.

Biographie

Jeunesse

Les parents d'Éric-Emmanuel Schmitt étaient professeurs d’éducation physique et sportive puis son père est devenu masseur-kinésithérapeute dans des cliniques pédiatriques et fut également champion universitaire de France en boxe. Sa mère était championne de course à pied.

Formation

Élève au lycée de Saint-Just, où il est lauréat du concours général, Éric-Emmanuel Schmitt entre en hypokhâgne et khâgne au lycée du Parc, il réussit le concours d'entrée de l'École normale supérieure. Il y étudie de 1980 à 198…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions