Livre
Néerlandais

Oscar en oma Rozerood

Eric-Emmanuel Schmitt (auteur), Eef Gratama (traducteur)
Een 10-jarige jongen schrijft brieven aan God over zijn aanstaande dood en hoe hij steun vindt in zijn christelijk geloof.
Sujet
Christendom
Titre
Oscar en oma Rozerood
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Traducteur
Eef Gratama
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Oscar et la dame Rose
Édition
10
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2009 | Autres éditions
118 p.
ISBN
9789045016481 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Derde -- maar ook apart te lezen -- deel van het drieluik 'Trilogie van het onzichtbare', waarvan het eerste deel Milarepa gewijd was aan het boeddhisme en het tweede deel Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran de ideeën van het soefisme behandelde. Oscar et la dame Rose, zoals de titel in het Frans luidt, gaat over inzicht, aanvaarding en vergiffenis en heeft ongetwijfeld het christendom tot onderwerp. Onder de vorm van brieven aan God vertelt het tienjarige jongetje Oscar over zijn laatste dagen in het ziekenhuis vooraleer hij het tijdelijke met het eeuwige zal verwisselen. Dat eeuwige wordt hem aangepraat door een oudere dame die als vrijwilligster terminale kinderen begeleidt en Oscar langzamerhand kan verzoenen met het leven zoals het is, met zijn ouders, die hem door hun angstige reacties mateloos irriteren, en uiteindelijk ook met de dood, want er is immers een God die aan alles zin geeft.

Eric-Emmanuel Schmitt is geen groot stilist en zijn aanpak…Lire la suite
Als de tienjarige Oscar na een beenmergtransplantatie van de gezichten van zijn ouders en artsen afleest dat de operatie mislukt is, raakt hij in een diep isolement, vooral omdat de grote mensen niet met dit probleem blijken om te kunnen gaan. Een van de dames in rozerode jasschorten die naar het ziekenhuis komen om  met de zieke kinderen te spelen, ontfermt zich dan over hem. Oma Rozerood zoals hij haar noemt, doet hem het idee aan de hand brieven naar God te schrijven om zo zijn meest intieme gedachten kwijt te kunnen en zich minder eenzaam te voelen. Hij vertelt God, na enige aarzeling over diens bestaan, over de kleine avonturen met grote gevoelswaarde die hij nog zal beleven: de opstand tegen zijn ouders die met hun verdriet geen raad weten, de opbloeiende kortstondige liefde voor een medepatiëntje en de vroegwijze gedachten waarmee hij de volwassenen beschaamd doet staan en een stuk wijzer maakt. Het prachtige verhaal verscheen als derde deel van het vierluik "Trilogie van het o…Lire la suite

À propos de Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Biard

Éric-Emmanuel Schmitt, né le 28 mars 1960 à Sainte-Foy-lès-Lyon (Rhône), est un dramaturge, nouvelliste, romancier, réalisateur et comédien franco-belge, traduit en 46 langues et joué dans plus de 50 pays.

Biographie

Jeunesse

Les parents d'Éric-Emmanuel Schmitt étaient professeurs d’éducation physique et sportive puis son père est devenu masseur-kinésithérapeute dans des cliniques pédiatriques ; de plus, son père fut champion universitaire de France en boxe et sa mère championne de course à pied,. Son grand-père était artisan joaillier.

Dans l'édition « Classiques & contemporains » de La Nuit de Valognes, il est déclaré que Schmitt se peint lui-même comme un adolescent rebelle, ne supportant pas les idées reçues et parfois victime d'accès de…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque