Bande dessinée
Néerlandais

Multatuli's Max Havelaar : de graphic novel

Eric Heuvel (dessinateur), Jos Van Waterschoot (scénariste), Multatuli (antécédent bibliographique)
Graphic novel over de aanklacht van een bestuursambtenaar tegen de koloniale uitbuiting en corrupte bureaucratie die hij om zich heen zag in Nederlands-Indie͏̈ in de negentiende eeuw.
Titre
Multatuli's Max Havelaar : de graphic novel
Dessinateur
Eric Heuvel
Scénariste
Jos Van Waterschoot
Antécédent bibliographique
Multatuli
Langue
Néerlandais
Éditeur
Oosterhout: Uitgeverij L, 2020
104 p. : ill.
ISBN
9789088866500 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 45 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Zonder enige twijfel is 'Max Havelaar' een van de belangrijkste Nederlandstalige boeken aller tijden. Niet voor niets is het in vele talen vertaald en wordt het wereldwijd gezien als een bijzonder boek waarin geageerd wordt tegen het koloniale systeem in Nederlands-Indië. Omdat Multatuli echter nogal breedsprakerig is, wordt het boek tegenwoordig niet vaak meer gelezen. Daarom is het een goede gedachte geweest om de essentie ervan weer te geven in een grafische roman. Daardoor krijg je toch een goed beeld waartegen Multatuli fulmineerde. Natuurlijk kon Jos van Waterschoot, de oud-conservator van het Multatulimuseum en de schrijver van het scenario, niet alles verwerken. Zo ontbreekt het verhaal van de Japanse Steenhouwer. Eric Heuvel , die in 'De terugkeer' al had laten zien dat hij de Indische sfeer goed kan uitbeelden, heeft prima werk geleverd. Maar wat het album naar een nog hoger niveau tilt is het negentien bladzijden tellende, uitnemende nawoord waarin heel helder verteld wordt…Lire la suite

À propos de Eric Heuvel

CC BY-SA 4.0 - Image by Agaath

Eric Heuvel (né en 1960) est un dessinateur de bande dessinée néerlandais. Il est connu pour ses récits d'aventures dessinées dans le style ligne claire, en particulier la série January Jones (nl), écrite par Martin Lodewijk et publiée dans Eppo depuis 1987.

Biographie

Récompense

  • 2012 : Prix Stripschap, pour l'ensemble de son œuvre

Notes et références

Annexes

Bibliographie

Suggestions