Livre
Néerlandais

De olifant van Oostzaan

Erik Bindervoet (auteur)
Poe͏̈tisch onderzoek in sterk associatief gebonden dichtvormen, in één lang gedicht met uiteenlopende registers, naar de relatie tussen alle mogelijke uitdrukkingen van de buitenwereld en de individuele binnenwereld.
Titre
De olifant van Oostzaan
Auteur
Erik Bindervoet
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Harmonie, 2018
106 p.
ISBN
9789463360425 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 3 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Door consequent vast te houden aan zijn eigenzinnige programma is Erik Bindervoet erin geslaagd een poëticaal oeuvre op te richten waar je lang aan kunt kluiven. Deze negende bundel bestaat uit één uitgerekt gedicht van ruim honderd pagina’s in diverse registers. Zo begint het boek met renga’s (verzen met regels van respectievelijk 5-7-5-7-7 syllaben, waar de dichter op varieert) die beschrijvend van aard zijn. Op een strategisch moment gaat de regelmaat over in een verhaalstreng waarin indringende vragen en inspringingen een rol spelen. Hierna volgen weer korte verzen en, soms, typografische exercities. De laatste dertig bladzijden vormen een associatief opgebouwde opsomming van faits divers met onder andere cursieve fragmenten en namen als Betty Boop, Hippocrates en Jaroslav Tiko. Hoe langer je leest, hoe meer Bindervoets grillige wereld je te pakken krijgt. Die kan gezien worden als een onophoudelijk pogen om met brede denkslagen greep te krijgen op de allesomvattende werkelijkheid…Lire la suite

Bindervoet laat de lezer met tollend hoofd achter

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

'Bushalte de Kolk'. Met die plaatsbepaling opent dichter en vertaler Erik Bindervoet zijn bundel, 'De olifant van Oostzaan'. Daar in Oostzaan begint het allemaal. Bij bushalte de Kolk stopt de bus van Amsterdam naar Zaandam. "Lijn 392 komt voorbij. / Twee passagiers. / De dubbelganger van Johnny Rep steekt over op het zebrapad."

Ooit stond op de plek van die bushalte een molen genaamd 'de Olifant', daarna kwam er een badhuis annex 'Verpleeghuis Ons Ver- pleeghuis' en inmiddels staat er een hotel "Uitgehouwen in de lucht / Van Oostzaan in Noord-Holland." Het is allemaal na te zoeken, de dienstregeling van de bus, dat voormalige verpleeghuis - de feiten kloppen.

De bushalte is plaats van vertrek voor een reis, die alle kanten uit lijkt te waaieren, maar die bijna ongemerkt - want ongelooflijk soepel - door keurig afgetelde lettergrepen bijeen wordt gehouden: een groot deel van de bundel is geschreven in de vorm van een renga, een Japans kettingvers, dat bestaat uit 5-re…Lire la suite