Boeken van de troost

Erwin Mortier (auteur)
De gecompliceerde liefdesrelatie tussen de Belgische Hélène, haar geliefde Matthew en Hélène's broer Edgard, die ook verliefd is op Matthew, tegen de achtergrond van de gruwelijke Eerste Wereldoorlog.
Contient
Titre
Boeken van de troost
Auteur
Erwin Mortier
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
693 p.
ISBN
9789403137407 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Mag het ietsje meer zijn?

Roman. Erwin Mortier geeft zijn romantweeluik over de Eerste Wereldoorlog een nieuw leven als één volume. Extra brieven zijn het cement dat Godenslaap en De spiegelingen bij elkaar brengt.

Ondanks de schitterende ontvangst stond Erwin Mortiers diptiek over de Grote Oorlog, Godenslaap (2008) en De spiegelingen (2014), de jongste jaren in de schaduw van Oorlog en terpentijn, de roman waarmee Stefan Hertmans zelfs internationaal potten brak. Dat is jammer. Toen het eerste deel tien jaar geleden verscheen, werd Mortier in Vlaanderen en Nederland met accolades overladen en zelfs met Proust en Claus vergeleken. Hij verweefde meesterlijk de peripetieën van kleine levens met het drama van de grote geschiedenis. 'België op z'n allermooist', vond een Nederlandse recensent. Maar bovenal lieten Mortiers taal en stijl een diepe indruk - hier en daar ergerde een criticus zich eraan, omdat ze te gekunsteld zouden zijn en leegheid zouden camoufleren. Godenslaap leverde Mortier de AKO Literatuurprijs op: de jury was gefascineerd door de intense beschrijving van 'de dubbelzinnige schoonheid van de Eerste Wereldoorlog'. Zes jaar later werd De spiegelingen als een waardige opv…Lire la suite

In deze omnibus zijn drie boeken van de gelauwerde auteur (1965) opgenomen, Zijn roman 'Godenslaap' (2008), diens opvolger 'De Spiegelingen' (2014) en een brievenboek dat Mortier heeft geschreven en dat als scharnier fungeert tussen beide eerdere boeken. In 'Godenslaap' blikt de hoogbejaarde Belgische Hélène Demont terug op haar geliefde, de Britse fotograaf Matthew, in en na de Eerste Wereldoorlog. 'De Spiegelingen' bevat de memoires van haar broer Edgard die ook verliefd was op Matthew. De brieven van Matthew, die als middenstuk bedoeld zijn, lichten deze gecompliceerde dubbele liefdesrelatie toe. Op de achtergrond speelt de gruwelijke oorlog van 1914-1918 die door Mortier op weergaloze wijze wordt verbeeld, via schokkende details. Liefde, oorlog en de langdurige naweeën daarvan leveren een meesterwerk op. Matthews later toegevoegde brieven vormen een meerwaarde.

À propos de Erwin Mortier

Erwin Mortier (Nevele, 28 novembre 1965) est un écrivain belge d'expression néerlandaise. Il grandit à Hansbeke, un village à proximité de Gand. Il habite avec le réalisateur de télévision et radio Lieven Vandenhaute.

Éducation

Erwin Mortier a étudié l'histoire de l'art à l'Université de Gand, puis il a passé ensuite un diplôme d'infirmier psychiatrique, qui lui a permis de travailler au Museum Dr. Guislain à Gand de 1991 à 1999. Pendant ces huit années, il se consacra à l'histoire de la psychiatrie, et publia en même temps différents articles dans des revues littéraires telles que De Gids, De Revisor, le Nieuw Wereldtijdschrift et Optima.

Carrière littéraire

Il publia son premier…En lire plus sur Wikipedia