Livre
Néerlandais

Pleidooi voor de zonde

Erwin Mortier (auteur)

Pleidooi voor de zonde

Genre:
Essays van de Vlaamse schrijver (1965- ) over actuele onderwerpen.
Titre
Pleidooi voor de zonde
Auteur
Erwin Mortier
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2003
192 p.
ISBN
90-5936-020-6

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In Pleidooi voor de zonde, zijn verzamelde kranten- en tijdschriftenartikelen, schrijft Erwin Mortier over het koningshuis, de kerk, België, de politiek, cultuur, het schrijven én zichzelf. Hij verkaart in het slotartikel zelf geen liefhebber te zijn van essays: "Het genre herleidt de wereld tot een oerwoud vol lianen waarmee de scherpzinnige geest zijn intellectuele trapezekunst kan vertonen." Van intellectuele hoogdraverij en argumentatieve acrobatiek kan je hem inderdaad niet beschuldigen, daarvoor zijn zijn zelfrelativering en -inzicht te zeer ontwikkeld: "Kunnen wij nog aan onze clownerieën ontsnappen, de grime van ons smoel afkrabben en, al is het maar voor even, ontsteld in onze eigen ogen kijken? Ik weet het niet."Ondanks die bescheiden opstelling grossiert Mortier in Pleidooi voor de zonde nochtans volop, soms scherpzinnig en meestal vol overtuiging in meningen, opinies en standpunten. In deze bundel beschouwingen die eerder in de krant 'De Morgen' en de literai…Lire la suite
De beschouwingen lezen van romancier en dichter Erwin Mortier is geen straf. Je schiet om de haverklap in de lach vanwege de rake formuleringen, de scherpzinnige humor en de verrassende perspectieven. Mortier behandelt zowel de monarchie als het homohuwelijk, de (Vlaamse) politiek zowel als de literatuur, de kerk en Big Brother. Hij zou het onechte kind van Gerard Reve en Gerrit Komrij kunnen zijn, ware het niet dat hij over zo een eigen stijl beschikt en over een eigen serieuze toon die onder alle boosheid en humor schuilgaat. Alleen qua ondeugendheid lijkt hij schatplichtig aan de oude meesters. Mortiers boek is qua omslag en letter mooi uitgegeven, maar verdient toch beter dan een gelijmde bundel te zijn die voor gebonden moet doorgaan. Maar een groot stilist, met humor, smaak en visie, blijft hij ook ondanks dat. Normale druk.

À propos de Erwin Mortier

Erwin Mortier (Nevele, 28 novembre 1965) est un écrivain belge d'expression néerlandaise. Il grandit à Hansbeke, un village à proximité de Gand. Il habite avec le réalisateur de télévision et radio Lieven Vandenhaute.

Éducation

Erwin Mortier a étudié l'histoire de l'art à l'Université de Gand, puis il a passé ensuite un diplôme d'infirmier psychiatrique, qui lui a permis de travailler au Museum Dr. Guislain à Gand de 1991 à 1999. Pendant ces huit années, il se consacra à l'histoire de la psychiatrie, et publia en même temps différents articles dans des revues littéraires telles que De Gids, De Revisor, le Nieuw Wereldtijdschrift et Optima.

Carrière littéraire

Il publia son premier…En lire plus sur Wikipedia