Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De rivier van Herakleitos : een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte

Etienne Vermeersch (auteur), Johan Braeckman (auteur), Freddy Mortier (collaborateur)

De rivier van Herakleitos : een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte

Historisch overzicht van de westerse filosofie.
Titre
De rivier van Herakleitos : een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte
Auteur
Etienne Vermeersch Johan Braeckman
Collaborateur
Freddy Mortier Tim De Mey
Langue
Néerlandais
Édition
Twaalfde druk
Éditeur
Antwerpen: Uitgeverij Houtekiet, 2016 | Autres éditions
440 p. : ill.
ISBN
9789089240354 (paperback)
Placing suggestion
152 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Overzichtswerken van de geschiedenis van de wijsbegeerte zijn legio. Het probleem is dat je moeilijk kunt vaststellen of ze een betrouwbare weergave zijn van wat de filosofie als denkmethode te bieden heeft. In dit boek wagen twee bekende hoogleraren filosofie van de Universiteit Gent, Etienne Vermeersch en Johan Braeckman, een nieuwe poging.
Zoals ze zelf stellen geven ze een eigenzinnige visie op de eeuwenlange zoektocht naar betrouwbare kennis. Ze trachten zo objectief mogelijk te zijn in de weergave van de verschillinde opvattingen, maar willen tegelijk een subjectieve inschatting maken van de waarde en het belang ervan. Hun zoektocht wordt geleid door de vraag naar rationaliteit. Hoe is in de loop van de geschiedenis van de filosofie naast of soms ondanks het magisch en mythisch denken de rationaliteit steeds helderder en secuurder tot uiting kunnen komen? Hun verhaal begint bij het ontstaan van de wiskunde en de filosofie, en verloopt via de groei van de natuurwetenschappen, …Lire la suite
In dit boek geven twee bekende hoogleraren filosofie van de Universiteit Gent, Etienne Vermeersch (emeritus) en Johan Braeckman, een overzicht van de westerse filosofie. De auteurs zijn zo objectief mogelijk in de weergave van de verschillende opvattingen, maar maken wel een subjectieve inschatting van de waarde en het belang ervan. Hun zoektocht wordt geleid door de vraag naar rationaliteit. Het verhaal begint in de oudheid en loopt verder over de groei van de natuurwetenschappen, de moderne filosofie, het Duitse idealisme, de grote ideologieën en de ontwikkeling van de wetenschap. Daarna komen Schopenhauer, het positivisme en relativisme, en Nietzsche aan bod. Voor de twintigste eeuw wordt ingegaan op het logisch empirisme, de taalfilosofie, de kritische filosofie van de Frankfurter Schule, de fenomenologie, het existentialisme en het postmodernisme. Ten slotte zijn er actuele beschouwingen over onder meer de milieu- en dierenrechtenfilosofie. Een verhelderend inleiding van de belan…Lire la suite

À propos de Etienne Vermeersch

CC BY-SA 4.0 - Image by Michiel Hendryckx

Etienne Vermeersch, né le 2 mai 1934 à Sint-Michiels (Belgique) et mort le 18 janvier 2019 à Gand (Belgique), est un philosophe belge.

Biographie

Parcours

Etienne Vermeersch étudie la philologie classique et la philosophie à l'université de Gand et y est nommé professeur titulaire en 1967. De 1993 à 1997, il est également vice-recteur de cette université.

Il s'est concentré non seulement sur la bioéthique, la philosophie environnementale et culturelle, mais aussi sur les problèmes sociaux en général.

Citation : "Ceux qui croient en Dieu ne doivent pas avoir peur, et ceux qui ne croient pas en Dieu ne doivent pas avoir peur du tout."

Mort

Après un an d…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions