Drie vrouwen in drie verschillende tijdperken lijden aan gewelddadige mannen.
Titre
Wij zijn de wolven
Auteur
Evie Wyld
Traducteur
Roos van de Wardt Astrid Huisman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The bass rock
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
367 p.
ISBN
9789403110110 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een koude hand in je nek

Evie Wyld vervlecht drie verhalen over geweld tegen vrouwen. Haar roman werkt als een koude hand die je plots in de nek grijpt.

De vrouwen in Evie Wylds Wij zijn de wolven zijn stevige drinkers. Whisky, gin, de vergetelheid bevindt zich steevast op de bodem van de fles. Het is het verleden dat spookt. Zo heeft Viviane in haar kindertijd een dode vrouw op het strand gevonden, haar lichaamsdelen zaten in een koffer gepropt. 'In de herinnering, die een kinderherinnering is, knippert het oog.' En Ruth werd na de dood van haar broer opgenomen in een sanatorium, alsof rouwen waanzin is.

Geweld tegen vrouwen, daar gaat het in deze roman over. Dat dat van alle tijden is, illustreert Wyld door op ingenieuze wijze drie verhalen te vervlechten.

Viviane reist van Londen naar een desolate plek in Schotland om het familiehuis dat te koop staat leeg te halen. Lamgeslagen door de dood van haar vader dwaalt ze doelloos door het leven. Bijna veertig is ze, haar schoonbroer is een engerd die zich aan haar opdrong, haar huidige flirt appt dat hij weet waar ze woont als ze hem niet meer wil zien na een raar seksin…Lire la suite

Vrouwen in een mannenwereld

Evie Wyld bevestigt haar grote talent met een roman over hoe geweld mensenlevens ontwricht.

Je zou kunnen denken dat de Engelse schrijfster Evie Wyld op de #MeToo-trein is gesprongen met haar boek over vrouwen­levens die door mannen uit de sponnen zijn gerukt. Niets is minder waar. Ook haar vorige roman ging over een vrouw die haar weg tracht te vinden in een onfrisse mannenwereld.

Wyld houdt van veelstemmige verhalen, in Wij zijn de wolven volgt ze drie vrouwen. In de eerste verhaallijn klinkt de hartslag van onze tijd. Viviane ziet aan de puntjes op haar telefoonscherm dat haar zus aan het typen is. Ze doet freelance vage klussen, heeft vage dates. Twee jaar geleden is haar vader overleden en de rouw sleept aan. Viviane trekt van Londen naar de kust van Schotland om er het huis van haar overleden grootmoeder op te ruimen.

In de tweede verhaallijn leren we die grootmoeder, Ruth, kennen. Ditmaal vertelt Wyld in de derde persoon wat - opvallend is dat - meer intimiteit oplevert dan Vivianes nerveuze ik-vertelling. Ruth is een Engelse die trouwt met een we…Lire la suite

Zelfs kietelen is niet altijd onschuldig

Evie Wyld laat zien dat geweld tegen vrouwen van alle tijden is in haar elegante roman Wij zijn de wolven. Vooral de afwisseling van perspectieven verraadt haar grote literaire talent.

Een seksistische tijdschriftadvertentie, een vrouw die op een haar na ontsnapt aan een mannelijke belager en een koffer waarin zich het ontbindende lijk bevindt van, inderdaad, een vrouw: de lezer van Evie Wylds roman Wij zijn de wolven beseft al na enkele bladzijden uit welke hoek de wind waait. Het boek is een gepassioneerde, meeslepende treurzang over vrouwen en het geweld dat hen treft. Geweld dat telkens opnieuw afkomstig is van mannen.

Wyld heeft haar roman een indrukwekkende, functionele structuur gegeven. Wij zijn de wolven vertelt de verhalen van drie vrouwen. Hun wederwaardigheden zijn op zo'n elegante manier door elkaar gevlochten dat ze bijna één relaas vormen, en thematisch gezien is dat precies wat ze zijn. Dat de verhalen zich afspelen in verschillende tijden, sluit direct op dat thema aan: geweld tegen vrouwen is van alle tijden.

De eerste verhaaldraad is gesitueerd in het heden en heeft Vivian als hoofdpersoon. Zij is vanuit Londen naar …Lire la suite

BOEKENBAL Zeldzame brave borsten

EVIE WYLD Wij zijn de wolven.

*****

Verkrachters, pedofielen, wurgers, patsers met losse handjes, gaslighters, stalkers, players, scheefpoepers, schijnheiligaards, mansplainers, onbetrouwbare geestelijken en allround boertige apen: het is bepaald geen fraai beeld dat Evie Wyld in haar derde roman ophangt van de man. Maar ‘Wij zijn de wolven’ – oorspronkelijke titel: ‘The Bass Rock’, naar de Schotse zeerots waar het verhaal zich met middelpuntvliedende kracht omheen werkt – is dan ook haar vlammende #MeToo-roman. De schrijfster, die naam maakte en prijzen won met ‘Na het vuur, een ademloze stilte’ en ‘Overal vogelzang’ (en die op een feestje van de uitgeverij zelf ooit roofies in haar drankje kreeg, maar alweer bij haar positieven kwam toen de al wat oudere dader ‘nog maar net’ was begonnen haar aan te randen: oef!), begon al in 2015 met dit boek. Maar de inspiratie vloeide pas écht toen ze in 2018 zag hoe een bataljon bekende r…Lire la suite

De vrouw met de hamer

Evie Wyld gaat in haar derde roman de toxische mannelijkheid te lijf. Met vereende zusterkracht en een occasionele hamer.

Ondanks de vuurtoren op zijn flank werpt de Bass Rock een donkere schaduw op de Schotse kust. Al op de openingspagina’s van Wij zijn de wolven wordt alle hoop op een kiertje licht gesmoord: de jonge Viviane ontdekt op het strand een koffer waar eerst een paar vingers en daarna een dood oog uit piepen.

Later – ze is ondertussen de veertig gepasseerd – keert ze terug naar het lege huis van haar voorouders, de Hamiltons, om tot rust te komen na een opname in de psychiatrie. Het huis staat te koop en het is hopen op een rijke Amerikaan die een fortuin wil spenderen aan een renovatieproject vlak bij de golfbaan. Tot dan moet ze de koude muren vrijwaren van vocht en verval. Tijdens de lange, in whisky gedrenkte avonden krijgt Viviane gezelschap van de dakloze sekswerker Maggie en – het blijft Schotland – een klein spook dat graag in de hoek van de kamer opduikt.

Ooit heeft Sarah Hamilton in het grote huis gewoond, samen met weduwnaar Peter en h…Lire la suite

Pakkende mengeling van familie- en griezelroman van de bekroonde Engels-Australische schrijfster voor de feministische lezer. Ze vertelt soepel over drie vrouwen in verschillende tijdperken die te maken krijgen met gewelddadige mannen, met als decor de Schotse kust voor het rotsachtige eilandje de Bass Rock. De depressieve 40-er Londenaar Viviane is gevraagd het familiehuis aldaar op te ruimen voordat het wordt verkocht. Een tweede verhaallijn vertelt over Ruth die vlak na de Tweede Wereldoorlog in het door een geest bezochte Schotse huis trekt van weduwnaar Peter met zijn twee zoons, maar eigen kinderen wil. De tiener Sarah, ten slotte, die in de vroege 18e eeuw van hekserij wordt beticht en samen met de familie die haar heeft opgenomen vlucht voor haar leven. Vanaf het begin spannend (met een terugkerend hoofdstuk waarin een anonieme vrouw wordt vermoord) en door het leggen van dwarsverbanden (de wicca-prostituee Maggie die zich aan Viviane opdringt lijkt qua karakter nogal op Sarah…Lire la suite

De schimmen van wrede mannen

Evie Wylds roman werkt als een koude hand die je plots in de nek grijpt.

De vrouwen in Evie Wylds Wij zijn de wolven zijn stevige drinkers. Whisky, gin; de vergetelheid bevindt zich steevast op de bodem van de fles. Het is het verleden dat spookt, zo heeft Viviane in haar kindertijd een dode vrouw op het strand gevonden, haar lichaamsdelen zaten in een koffer gepropt. "In de herinnering, die een kinderherinnering is, knippert het oog." En Ruth werd na de dood van haar broer gedwongen opgenomen in een sanatorium, alsof rouwen waanzin is.

Geweld tegen vrouwen, daar gaat het in deze roman over. Dat dat van alle tijden is illustreert Wyld door op ingenieuze wijze drie verhalen te vervlechten. Viviane reist van Londen naar een desolate plek in Schotland om het familiehuis dat te koop staat leeg te halen. Lamgeslagen door de dood van haar vader dwaalt ze doelloos door het leven. Bijna veertig is ze, haar schoonbroer is een engerd die zich aan haar opdrong, haar huidige flirt appt dat hij weet waar ze woont als ze hem niet meer wil zien na een raar seks…Lire la suite

À propos de Evie Wyld

Evie Wyld, née le 16 juin 1980 à Londres en Angleterre, est une romancière anglo-australienne.

Biographie

Elle naît à Londres et grandit entre l’Angleterre et l’Australie. Diplômée d’écriture créative, elle débute par des nouvelles puis signe un premier roman en 2009 intitulé Après le feu, un murmure doux et léger (After the Fire, A Still Small Voice), qui remporte le prix John-Llewellyn-Rhys. Son deuxième roman, Tous les oiseaux du ciel (All the Birds, Singing), sortit en 2013, est lauréat des prix Encore Award (en) et Miles Franklin. En France, ces deux écrits sont traduits dans la collection Lettre des Antipodes de l’éditeur Actes Sud.

Œuvre

RomansEn lire plus sur Wikipedia

Suggestions