Livre
Néerlandais

Klaar : afscheid van moeder en zoon

F. Starik (auteur), Vrouwkje Tuinman (compilateur), Lolies Van Grunsven (compilateur)
De schrijver reflecteert na een hartinfarct op de dood en vertelt over zijn leven met zijn demente moeder.
Titre
Klaar : afscheid van moeder en zoon
Auteur
F. Starik
Compilateur
Vrouwkje Tuinman Lolies Van Grunsven
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, © 2019
288 p.
ISBN
9789046824924 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 47 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

F. Starik (pseudoniem van Frank von der Möhlen, 1958-2018, dichter, schrijver, beeldend kunstenaar) rookte en dronk zijn hele leven te veel. In 2017 kreeg hij een zwaar hartinfarct. De voormalige stadsdichter van Amsterdam beschrijft hoe hij daarmee en met zijn poging gezonder te leven probeert om te gaan. Hij denkt aan de dood en hoe hij hoopt te sterven. Tegelijk vertelt hij over zijn omgang met zijn demente moeder in verzorgingshuis Westhaven. Daarmee is dit een vervolg op zijn boek 'Moeder Doen' (2013)*. Starik overleed zeven maanden na het infarct aan hartstilstand. Zijn grote liefde Vrouwkje Tuinman vond daarna deze teksten in zijn pc en bezorgde deze samen met Lolies van Grinsven. Dit leidt tot een zeldzaam indringend postuum autobiografisch verhaal, geschreven in de zeer verzorgde en toegankelijke taal en stijl die Starik kenmerkt: ongepolijst maar buitengewoon beeldend.

Wil je een appel? Wil je een banaan? Wil je yoghurt? Wil je chocola?

Zoons schrijven over hun (oude) moeder.

Is je zoon schrijver, dan weet je dat er vroeg of laat een boek over je komt. De huidige trend is dat dat boek eerder laat komt dan vroeg, zo tegen de tijd dat de zoon moet gaan moederen over zijn oude moeder. Zie daar intieme vreemden die gedwongen worden tot een nadere kennismaking op het moment dat het afscheid al is ingezet. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig, maar levert voor de zoon wel stof tot schrijven op.

Voorafgaand aan de Boekenweek verschijnen nu naast Murat Isiks Boekenweekessay 'Mijn moeders strijd' ook een bundeling van Marcel van Roosmalens moedercolumns 'Het zijn de kleine dingen die het doen', Nico Dijkshoorns memoir 'Ooit gelukkig', en 'Klaar. Afscheid van moeder en zoon' van de vorig jaar overleden F. Starik. De zoon schippert tussen idealisering en afkeer, vertelt de klassieke psychoanalyse, en die theorie staat nog steeds, zo blijkt uit deze moederboeken.

Dat geldt overigens het minst voor de jongste auteur met ook de jongste moeder in dit gezelsc…Lire la suite