Livre
Néerlandais

Paarden, zwaarden en rare baarden : sport bij de Romeinen

Fik Meijer (auteur), Jan Paul Schutten (auteur), Eric Heuvel (dessinateur)

Paarden, zwaarden en rare baarden : sport bij de Romeinen

Public cible:
9-11 ans et plus
De auteurs presenteren eeuwenoude sportevenementen als de Olympische Spelen, gladiatorengevechten en wagenrennen in de vorm van een modern sporttijdschrift. Met fictieve interviews, korte nieuwsberichten en achtergrondartikelen, het dagboek van een supporter en opmerkelijke uitspraken.
Titre
Paarden, zwaarden en rare baarden : sport bij de Romeinen
Auteur
Fik Meijer 1942- Jan Paul Schutten
Dessinateur
Eric Heuvel
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2013
137 p. : ill.
ISBN
9789045115405 (hardback)
Placing suggestion
616.1 (SISO) Grieks-Romeinse tijd (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In 2003 bracht classicus Fik Meijer Gladiatoren uit, een boek voor volwassenen over de stoere vechtjassen die in het oude Rome voor hun leven streden in het Colosseum. Jan Paul Schutten, die onder andere de Gouden Griffel 2008 won voor Kinderen van Amsterdam en recent nog de Nienke van Hichtumprijs voor Het raadsel van alles wat leeft (zie p. 346), vond dat er eigenlijk ook een versie voor kinderen van gemaakt moest worden. Het thema van de Kinderboekenweek 2013, ‘sport’, was een welkome context om Paarden, zwaarden en rare baarden: sport bij de Romeinen uit te geven.
Dit is een apart boek en dat maken de auteurs ook meteen duidelijk. ‘We waarschuwen je maar even vooraf. Het is namelijk geen boek. Het is een tijdschrift. Een sporttijdschrift uit Rome. Niet dat er ooit tijdschriften hebben bestaan in de tijd van de grote heersers als Julius Caesar, Augustus of Trajanus. Maar stel nou dat die bladen er wel waren geweest, dan hadden er dit soort artikelen …Lire la suite
Sport in de oudheid, met nadruk op Rome en Byzantium, staat centraal in deze uitgave. Specialist Fik Meijer, die als oudhistoricus hierover uitgebreid heeft gepubliceerd, en Jan Paul Schutten, een productief schrijver van non-fictieboeken voor kinderen, hebben de handen ineengeslagen. Klare-lijn-striptekenaar Eric Heuvel zorgde voor de vele zwart-witillustraties en het omslag. Dit heeft tot een aantrekkelijk, vlot leesbaar, maar tegelijk wetenschappelijk onderbouwd boek geleid. Maar gaat het wel om een boek? Het formaat doet aan een boek denken. De auteurs wilden echter, zoals in het voorwoord staat, een sporttijdschrift imiteren. Een tijdschrift uit de Romeinse tijd, met reportages, interviews, live-verslagen, achtergronden, recensies, advertenties en columns. Waarom dan dit kleine formaat gekozen en niet dat van een tijdschrift? Afgezien van deze kanttekening biedt dit boek een unieke gelegenheid om te ontdekken dat sport in de oudheid veel overeenkomsten heeft met de huidige sportb…Lire la suite

Paarden, zwaarden en rare baarden

Hoe hebben de Olympische Spelen, de gladiatorengevechten en de wagenrennen er vroeger uitgezien? Op die vraag geeft dit boekje een antwoord. De ondertitel ‘Sport bij de Romeinen’ is misleidend. Het eerste deel gaat over de Olympische Spelen, die in Griekenland plaatsvonden. Ook de spelen van Hera met vrouwelijke atleten komen aan bod. Het volgende deel gaat over de wrede gladiatoren- en dierengevechten in het Colosseum, met een uitweiding over de arts Galenus. Het laatste deel handelt over de wagenrennen in het Circus Maximus. Er waren diverse supportersclubs (de Witten, de Roden, de Groenen en de Blauwen). In Constantinopel was keizer Justinianus zo onvoorzichtig om partij te kiezen voor één groep. Zijn troepen konden met moeite de opstand neerslaan en zijn troon veilig stellen. In elk deel geeft de Romeinse satiricus (‘komiek’) Juvenalis commentaar. Hij hekelt de overdreven aandacht voor de spelen.
Het boekje ziet eruit als een sporttijdschrift, met kadertjes vol weetjes, inte…Lire la suite

Suggestions