Livre
Néerlandais

De woongroep : roman

Franca Treur (auteur)

De woongroep : roman

Genre:
Een 28-jarige communicatiewetenschapster, succesvol in haar werk en met een goede, standvastige relatie, vindt haar leven toch nogal doelloos en besluit in een idealistische woongroep te gaan wonen in een oud voormalig weeshuis in Amsterdam-Oost.
Titre
De woongroep : roman
Auteur
Franca Treur 1979-
Langue
Néerlandais
Édition
6
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2014
338 p.
ISBN
9789044616583 (paperback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Groots en meeslepend leven lijkt hopeloos passé

Hooggespannen verwachtingen voor de tweede roman van de gehypete Franca Treur. De woongroep is schrander van opzet, maar braaf en onvoldragen in zijn uitwerking.

Sinds Maarten 't Hart, Jan Wolkers en Jan Siebelink wisten we natuurlijk hoe het eraan toeging in streng gereformeerde Nederlandse milieus. Maar met Dorsvloer vol confetti voegde de Zeeuwse Franca Treur (°1979) daar in 2009 een apart hoofdstuk aan toe. Treur kwam met een autobiografisch geïnspireerde roman waarin ze uitermate gedetailleerd de geplogenheden beschreef in een orthodoxe boerenfamilie op het Zeeuwse eiland Walcheren, vanuit het perspectief van de 12-jarige Katelijne.

Pijlsnel schoot Dorsvloer vol confetti naar de hogere regionen van de bestsellerlijsten, met een aangekondigde verfilming, bekroningen (waaronder de Selexyz Debuutprijs) en nominaties. De schrijfster zelf werd tegen wil en dank publiek bezit en "die roman met die rare titel" het meest bejubelde Neder- landse debuut in jaren. "Mensen wa-ren zo geraakt door het boek dat ze mij op literaire avonden wilden aanraken", zo vertelde Treur onlangs in NRC.

De nuchtere Treur kon de hele heisa makkelijk r…Lire la suite

Wanneer Elenoor en haar vriend Erik op bezoek gaan bij vrienden die net een tweeling hebben gekregen, gaat het mis. Ze informeert of het klopt of moeders wel eens de aandrang kunnen hebben hun baby’s uit het raam te gooien. Ook de beschuit met muisjes laat ze aan zich voorbijgaan. Het 28-jarige hoofdpersonage uit De woongroep voelt de sociale druk om met haar vriend te gaan samenwonen en aan kinderen te beginnen. Maar wat wil ze zelf? Is dit haar leven, haar toekomst? Ze heeft geen grote dromen of idealen, maar vreest dat ze zichzelf verloren is, ergens tussen het streven naar geluk en naar het beeld dat de reclame daarvan schetst.
In haar tweede roman, die volgt op het succesvolle debuut Dorsvloer vol confetti, pakt de Nederlandse schrijfster France Treur aan wat je een generatieprobleem zou kunnen noemen. Eleanor gaat in een woongroep wonen, maar niet uit idealisme. En hoewel de woongroep wel een gezamenlijke groentemand aankoopt en af en toe een spandoek aan de g…Lire la suite
Tweede roman van de auteur (1979) die met haar debuut ‘Dorsvloer vol confetti’ veel succes had. De 28-jarige Eleonoor heeft het ogenschijnlijk goed voor elkaar, ze heeft een standvastige relatie met Erik en verdient als afgestudeerde communicatiewetenschapper ruimschoots genoeg als freelancer om haar hobby ‘shoppen’ en haar verlangen naar de nieuwste elektronica te kunnen bevredigen. Maar ze vindt haar leven nogal doelloos en gewoontjes en besluit in een idealistische woongroep te gaan wonen in een oud voormalig weeshuis in Amsterdam-Oost. Daar komt ze terecht bij een bonte verzameling mensen met ingewikkelde onderlinge verhoudingen, moet ze zich voordoen als vegetariër en gaat actievoeren waarbij ze rechtstreeks tegenover Eriks vader komt te staan. Hoewel niet autobiografisch, net zomin als haar debuutroman, maakte de auteur bij het schrijven van deze roman gebruik van haar eigen ervaringen in een woongroep. Geestige, in een wat laconieke stijl geschreven roman met raak getroffen sfe…Lire la suite

À propos de Franca Treur

CC BY 3.0 - Image by Filip Naudts

Franca Treur (née en 1979) est une écrivaine et une pigiste pour le NRC Handelsblad et nrc.next hollandaise.

Biographie

Enfance et éducation

Franca Treur grandi dans une famille d'agriculteur de l'Église réformée à Meliskerke (Zélande). Après des études secondaires au Calvijn College, elle étudie ensuite la psychologie à l'Université de Leyde. Plus tard, elle passe d'une formation en néerlandais à une formation en critique littéraire. À Leyde, elle devient un membre de la nouvelle association des étudiants Panoplia. Selon une entrevue à un journal au cours de ses études, elle découvre des similitudes entre les récits du Proche-Orient ancien et ceux de la Bible, ce qui l'a convaincue que ces histoires ont été purement inventées pour consoler les êtres humains. En outre, elle n'avait jamais réellement senti l'existence de Die…En lire plus sur Wikipedia