Bande dessinée
Néerlandais

De triomf van Sint-Waldemar

Frank Giroud (scénariste), Brada (dessinateur)
Titre
De triomf van Sint-Waldemar
Scénariste
Frank Giroud 1956-
Dessinateur
Brada
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le triomphe de Saint-Waldemar
Éditeur
Brussel: Glénat Benelux, 2003
48 p. : ill.
ISBN
90-6969-333-X

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 43 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De triomf van Sint-Waldemar is het eerste album van de stripreeks 'De Expert', die uitgeverij Glénat onder de koepel van hun reeks 'De Zwarte Loge' uitbrengt. Het scenario is van de hand van Giroud, die met 'De Tien Geboden' al een reputatie en een schare fans heeft opgebouwd. Het verhaal draait om de gereputeerde kunstkenner Adam Robak wiens schilderij 'De triomf van Sint-Waldemar' op de vernissage van een prestigieuze tentoonstelling in het Parijse Grand Palais als vals bestempeld wordt door een historica. Het staat immers vast dat het schilderij door Hans Roeghlin in 1477 is geschilderd, terwijl het schilderij een veldslag vastlegt uit 1479, één jaar na de dood van de schilder in 1478. Rond deze tijdsanomalie is dit album opgebouwd. Dit is op zich best een interessant uitgangspunt. Afwachten hoe de volgende delen dit verder uitwerken. Bovendien is het leven van een aantal mensen die in verband staan met het schilderij in gevaar. Aanwijzingen voor deze mysterieuze gebeurtenissen vin…Lire la suite
In het eerste deel van de realistische stripreeks 'De expert' is er sprake van twee verhaallijnen, respectievelijk spelend in de vijftiende eeuw en in de 21ste eeuw, met hetzelfde hoofdmotief, te weten wraak en macht. Inzet is een schilderij uit 1479 waarop de overwinning van de heilig verklaarde Waldemar van Horowitz op de Tataren staat afgebeeld. Een gevangen genomen oud-bevelhebber van zijn troepen, die de zijde van de Tataren heeft gekozen, spreekt vlak voor zijn terechtstelling een vloek uit over zijn voormalige broodheer en zijn vazallen. Mysterieus is dat deze gebeurtenis een jaar na het overlijden van de schilder heeft plaatsgevonden. Als er tijdens de opening van de tentoonstelling, waarop dit schilderij het middelpunt is, een aanslag wordt gepleegd op de eigenaar, wordt duidelijk dat de vervloeking de eeuwen heeft getrotseerd. De scenarist laat op geraffineerde en welhaast literaire wijze heden en verleden in elkaar overgaan. De realistische tekenstijl sluit vlekkeloos aan b…Lire la suite

À propos de Frank Giroud

CC BY-SA 3.0 - Image by Esby (talk) 21:04, 23 June 2010 (UTC)

Frank Giroud, né le 3 mai 1956 à Toulouse et mort le 13 juillet 2018 à Montélimar, est un scénariste de bande dessinée français.

Biographie

Frank Norbert Henri Giroud-Bit, dit Frank Giroud, réussit en 1977 le concours de l'École nationale des chartes, dont il démissionne sans obtenir le diplôme d'archiviste paléographe.

Après avoir obtenu un mémoire de maîtrise en histoire (1981), et passé l'agrégation d'histoire, il a enseigné cette discipline à Milan, puis Grenoble et accompagné de nombreux voyages organisés, ce qui lui a permis de connaître de nombreux pays et cultures. Très jeune, il écrit pour la bande dessinée et se consacre totalement au métier de scénariste à partir du succès de Louis la Guigne.

À signaler également ses inc…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions