Livre
Néerlandais

Ik vind je hiëroglief

Frank Pollet (auteur), Jef Goedemé (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Genre:
Grappige en verrassende gedichten. Met enkele, op het oude Egypte gei͏̈nspireerde zwart-witillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Ik vind je hiëroglief
Auteur
Frank Pollet
Dessinateur
Jef Goedemé
Langue
Néerlandais
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2006 | Autres éditions
56 p. : ill.
ISBN
9789059320680

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De titel van een van de afdelingen in deze bundel luidt 'Een potje poëzie' en inderdaad: de auteur heeft er een potje van gemaakt. "Een poëtisch verrassingspakket vol verliefdheid, dagboeken, zitballen, borstjes en wijde truien", zo heet het op de omslag. Ik heb er weinig poëtisch in gevonden en nog minder verrassingen maar wel veel flauwe rijmelarij, gezochte beelden, voorspelbare grappen en geforceerde vondsten.

In de eerste afdeling 'Nem' vind je nog enkele leuke ideeën, zoals in 'Weg met de eerste schooldag', dat echter aan opvullers en rijmdwang ten onder gaat. Ook 'Dardennen' roept meer op dan er staat, al vind ik de gedachte van een meisje over haar borsten "Ik vind ze elke dag toch weer een beetje mysterieus" erg gezocht. Vanaf het tweede vers worden de rijmen en de woordkeus echt goedkoop: "Ik heb een hondje, Tuurtje. / Hij is een echte wildebras: / altijd springt hij over het muurtje / en kakt dan bij de buren in het gras." De overige gedichten staan vol clichés en g…Lire la suite
Fraai uitgevoerde en geïllustreerde bundel, die veel belooft: light-verse voor kinderen, dat wordt smullen. De belofte wordt maar ten dele ingelost. Er is een veelheid aan versvormen, die zelden geheel beheerst lijken. Er wordt gerijmd, maar vaak nogal knullig. Waar metrum meespeelt, veroorlooft de dichter zich wat veel vrijheden en in vrijere vormen blijft zijn taal nogal gewoontjes. Grap en woordspel, te verwachten van light-verse, blijven dikwijls steken in flauwiteit en waar sprake lijkt van een vondst, herhaalt de auteur hem net te vaak. Van de gedichten uit de slotafdeling bezitten er enkele enige trefzekere eenvoud. Voor de rest: goed bedoeld pogen, redelijke aanzetten en soms een aardige vondst, helaas nogal matig en flauw uitgewerkt. Met enkele, op het oude Egypte geïnspireerde zwart-witillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.