Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Fundamenteel : tien sleutels tot de werkelijkheid

Frank Wilczek (auteur)

Fundamenteel : tien sleutels tot de werkelijkheid

Inleiding tot de inzichten van de moderne natuurkunde.
Titre
Fundamenteel : tien sleutels tot de werkelijkheid
Auteur
Frank Wilczek
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Fundamentals : ten keys to reality
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds, 2021
256 p.
ISBN
9789057125560 (paperback)
Placing suggestion
530.4 (SISO) Wetenschapsgeschiedenis (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In 2004 ontving Frank Wilczek, hoogleraar aan het MIT in Cambridge, de Nobelprijs voor Natuurkunde. Hij is met recht een meester in zijn vak. Maar dat niet alleen, hij is ook een gedreven didacticus. Dat straalt uit elke bladzijde van dit boek, waarin hij een algemene inleiding biedt in zijn vakgebied, de moderne natuurkunde. Het gaat over ruimte en tijd, over materie en energie, over elementaire deeltjes en wetten en krachten. Simpele woorden op het eerste gezicht, maar wie verder kijkt, door de bril van de fysicus, raakt al snel de draad kwijt. Dan gaat het ineens over zwaartekrachtsgolven en supersnaren, over bosonen en gluonen en quantumfluctuaties en nog eindeloos veel meer. Wie zich als leek op dit terrein begeeft, heeft een betrouwbare gids nodig die hem bij de hand houdt. Wilczek is zo'n gids. Al kan ook hij deze uitermate complexe materie niet echt eenvoudig maken. Het boek is voorzien van een register.

À propos de Frank Wilczek

CC BY 2.5 - Image by photograph by Betsy Devine (User:Betsythedevine)

Frank Wilczek, né le 15 mai 1951 à Mineola dans l'État de New York, est un physicien américain. Il est, avec H. David Politzer et David Gross, colauréat du prix Nobel de physique de 2004 « pour leur découverte de la liberté asymptotique dans la théorie de l'interaction forte ».

Biographie

Wilczek naît à Mineola dans l'État de New York de parents d'origines polonaise et italienne. Il étudie dans une école publique du Queens. Il obtient un baccalauréat ès sciences de mathématiques à l'université de Chicago en 1970, puis une maîtrise (1972) dans la même discipline et un doctorat de physique (1974) à Princeton. Il détient la chaire Herman Feshbach (en) du centre de physique théorique du MIT puis travaille à l'Institute for Advanced Study et à l'Institut Kavli de phy…En lire plus sur Wikipedia