Livre
Néerlandais

Zelfs de vogels vallen en andere verhalen

Zelfs de vogels vallen en andere verhalen

Verhalen waarin een onverwachte dood steeds aanwezig is.
Titre
Zelfs de vogels vallen en andere verhalen
Auteur
Frederik Willem Daem 1988-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016 | Autres éditions
190 p.
ISBN
9789023497806 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Gevoel voor onbehagen

Frederik Willem Daem bestrijkt een breed palet in zijn donkere debuutbundel Zelfs de vogels vallen. Het talent spat bij momenten van de pagina's. Maar niet alle verhalen hadden de selectie mogen overleven.

Debuteren, goed en wel. Maar hoe voorkom je dat je pas gepubliceerde pennenvrucht in het zwarte gat van de vergetelheid sukkelt? "Het debutantenbal heeft veel weg van een stoelendans met tien zitplekken op honderd gegadigden", schreef de Nederlandse criticus en hoogleraar Jaap Goedegebuure ooit treffend in Trouw. "Het gevolg is dat de vele muurbloempjes het hooguit nog een of twee keer proberen, om dan, bij het uitblijven van weerklank, de schrijfaspiraties ontmoedigd op te geven."

Kortom, je kunt maar beter een stunt bedenken om je debuut een schop onder de kont te geven. De Vlaming Frederik Willem Daem (26) heeft dat drommels goed begrepen. Hij wist zijn debuutverhalenbundel Zelfs de vogels vallen tijdig op de kaart te zetten. Het filmpje waarin hij de duizend exemplaren van zijn boek één dag lang van handgeschreven titel en nummering voorzag, deed uitstekend zijn werk. Uitgever De Bezige Bij kent uiteraard het klappen van de mediazweep. Ze weet hoe ze een debutant moet la…Lire la suite

Frederik Willem Daem

Het korte verhaal heeft minder fans dan de roman en dat is begrijpelijk. In een goede roman worden verhaal en personages één keer geïntroduceerd en daarna grondig uitgediept. Er is ruimte voor evolutie en verrassing. In een verhalenbundel moet je je bij elk verhaal opnieuw oriënteren: wie spreekt er en waarover, wat gebeurt er en waar? Daar hebben veel lezers blijkbaar geen zin in.

Neem nu 'Kort bij de zon is het warm', het eerste verhaal in de bundel waarmee Frederik Willem Daem debuteert. We bevinden ons in de VS, bij een zwart gezin. Ze zitten voor de televisie, waarop live een achtervolging getoond wordt: de politie zit een Nissan Primera achterna. Het gezin denkt die wagen te herkennen. Het moet de Nissan van hun Dennis zijn. En inderdaad, het is 'm. Waarna het slecht afloopt met Dennis. Einde.

Wat moeten we hiermee? We kennen de personages niet, we kennen Dennis niet, we weten zelfs amper wat er gebeurt. Er overkomt dit gezin iets dramatisch, maar de lezer haalt er de schouders bij op. Dit zou het begin van een roman kunnen zijn. Of het einde. Nu is het niets.

Er staan nog verhalen in dit boek die het stadium van de schets niet overstijgen. 'Vechtende cirkels', over de naweeën van een echtscheiding. Waarom bestuderen we vijf bladzijden lang het rookgedrag van deze personages en verdwijnen ze daarna alweer in het niets…Lire la suite

Zoals bij moderne korte verhalen betaamt, valt de lezer meteen in de actie: een live politieachtervolging op televisie van een auto met een gezinslid achter het stuur, een mislukkende relatie in een zolderkamer in Parijs, een Amerikaanse televisie-evangelist die wordt neergeschoten, een kind dat op weg is in een goedbedoeld snoepje te stikken, jongetjes 'opgevoed' met pornoplaatjes die een noodlottig verlopende verkrachting voorbereiden. De dood is alom aanwezig in deze debuutbundel, maakt een onherroepelijk einde aan gewone levens, want zelfs de vogels vallen. Het vertelperspectief is af en toe wat verwarrend, wie is hier aan het woord? En overgangen in het verhaal zijn soms bruusk of ongewoon, maar dat dwingt de lezer zeer geconcentreerd dit van veel vertelroutines bevrijde proza te lezen. Het dramatische aan de gebeurtenissen, de reacties van familie of omstanders op de dood van een bekende, moet de lezer er meestal zelf bij denken. Het lijkt alsof de schrijver wil zeggen: dit soor…Lire la suite