Daisy
Néerlandais

De belofte : requiem voor de misdaadroman

Friedrich Dürrenmatt (auteur), Ria van Hengel (traducteur)
Een commissaris van politie offert zijn carrière en persoonlijk geluk op als hij de ouders van een vermoord meisje belooft de dader te vinden.
Titre
De belofte : requiem voor de misdaadroman
Auteur
Friedrich Dürrenmatt
Traducteur
Ria van Hengel
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Das Versprechen : Requiem auf den Kriminalroman
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2018
1 cd
Durée
3:56
Éditeur original
Athenaeum-Polak & Van Gennep
Note
Nederlandse stem Stem: Man
CDR
a454587

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een politieman offert zijn carrière en zijn persoonlijk geluk op als hij de ouders van een vermoord meisje belooft de dader te vinden. Een van de misdaadromans van de grote Zwitserse toneelschrijver die uit financiële nood in de jaren ’50 ontstonden en bij veel middelbare scholieren vanwege de spanning (en niet te grote omvang) op de literatuurlijst stonden. Een roman die in betrekkelijk kort bestek veel biedt: originaliteit, ironie, een psychologisch portret, een literaire strakke stijl, een aantal adembenemende scènes. Daarnaast speelt de auteur geheel geloofwaardig een spel met het genre van de misdaadroman, waarin alles vaak zo mooi wordt opgelost. Vijf sterren in VN Detective en Thriller Gids.

Een Zwitserse Simenon

Ria van Hengel vertaalde de Duitstalige misdaadromans van Friedrich Dürrenmat.

Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) greep naar verluidt naar het misdaadgenre ook voor den brode, omdat andere genres (zijn toneelteksten) hem minder geld opleverden. Maar het misdaadgenre leverde weer andere frustraties op.

Hij legt ze in het nu door Ria van Hengel stijlvol vertaalde 'De belofte' in de mond van een voormalige commandant van de kantonpolitie in Zürich. De man doet tijdens een autorit van Chur naar de hoofdstad zijn beklag tegen de verteller, een schrijver die net een lezing heeft gehouden op een conferentie over misdaadromans in Graubünden. Geen groot succes, die lezing, weinig publiek omdat het gehoor een verhaal over Goethe verkiest, en wie er wel was vond er niet veel aan. 'U spreekt niet heel erg boeiend', aldus de commandant. De vraag is bovendien of de misdaadroman niet louter tijdverspilling is. De echte misdaad functioneert niet als een partijtje schaak, aldus de commandant, 'het individu valt buiten de berekening'. En hij illustreert dit…Lire la suite

À propos de Friedrich Dürrenmatt

CC-BY-SA-3.0 - Image by Elke Wetzig (elya)

Friedrich Dürrenmatt (en allemand : [ˈfriːdrɪç ˈdʏrənˌmat] ; né le 5 janvier 1921 à Konolfingen, dans le canton de Berne, et mort le 14 décembre 1990 à Neuchâtel, est un écrivain, auteur de roman policier, dramaturge et peintre suisse de langue allemande.

Biographie

Friedrich Dürrenmatt est né en 1921 à Stalden dans l'Emmental, qui a été absorbée par la commune politique de Konolfingen en 1933. Il est le premier enfant de Reinhold (1881-1965) et Hulda Dürrenmatt (1886-1975), née Zimmermann. Son père est alors le pasteur réformé du village, alors que son grand-père Ulrich Dürrenmatt était un homme politique et un poète. En 1924, nait sa sœur Verena ("Vroni" ; † 2018). En octobre 1935, la famille …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque