Livre
Néerlandais

Huisdieren

Geert De Kockere (auteur), Geert Vervaeke (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Bundel gedichten met als thema huisdieren in de letterlijke zin van het woord, voorzien van veel bijpassende illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Dieren
Titre
Huisdieren / Geert de Kockere ; met prenten van Geert Vervaeke
Auteur
Geert De Kockere
Dessinateur
Geert Vervaeke 1956-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2000
[36] p. : ill.
ISBN
90-5838-029-7

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een vondst alleen levert bij lange na nog geen goed boek op, ook niet als er bijzondere illustraties zoals die van Geert Vervaeke bijhoren. Ze zet de dierfiguren neer op recyclagepapier waarin je de fascinerende lettertjes nog ziet. Het spel van de illustrator haalt het duidelijk op dat van de schrijver: je ziet een slak met een echt huisje, een uil met een vuurtoren op zijn kop, een dromedaris met een flatje in zijn bult, een pelikaan met een boot als bek, een ijsbeer met een iglo als buik, een stekelboomegel en als orgelpunt een huisje dat als het ware samengesteld is uit dieren. Om ze te ontdekken, moet je goed kijken. Tussen de kleurenprenten staan kleinere illustraties van wezens die meer huis zijn dan dier.
De meeste tekstjes zijn flauw en zoutloos, met betuttelende, schreeuwerige en goedko-pe rijmen ('fijntjes' op 'kleintjes', 'rond' op 'gezond', 'dat is straf' op 'vroeg mij af' of 'heus' op 'neus'. Veel versjes zijn woordspelingen zonder meer, zoals Bultrug, Spinnekopje, D…Lire la suite
In deze gedichtenbundel wordt in tekst en illustraties, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, het begrip huisdieren zeer letterlijk opgevat: de dieren worden vergeleken met huizen of als metafoor voor huizen gebruikt. Zo zijn er versjes over een huisjesslak, worden molens met insecten vergeleken, lopen huizen op varkenspoten rond en groeit uit de bult van een dromedaris een flatgebouw . De gedichten zijn over het algemeen eenvoudig, maar veronderstellen een groot abstraheringsvermogen bij de lezer/luisteraar. Begrippen als zakkenvuller en vleugellam worden in de illustraties gevisualiseerd. Een speelse, mooi uitgegeven bundel voor ca. 5 jaar e.o. Hier en daar kan voor jonge kinderen de manier van zeggen verrassend zijn .

Suggestions