Daisy
Néerlandais

Mijn vader maakt wapens

Geert Spillebeen (auteur)

Mijn vader maakt wapens

Public cible:
12-14 ans et plus
Marc neemt dienst in het Engelse leger dat vecht in de Vlaamse loopgraven in de Eerste Wereldoorlog. Daar ontdekt hij dat zowel vriend als vijand vecht met wapens die in de fabriek van zijn familie zijn gemaakt.
Titre
Mijn vader maakt wapens
Auteur
Geert Spillebeen  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Édition
1
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2015
1 cd
Durée
4:46
Éditeur original
De Eenhoorn
Note
Stem: Man Vlaamse stem

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 13 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Marc Noble neemt, zodra zijn leeftijd dat maar enigszins toelaat, dienst in het Engelse leger dat vecht in de Vlaamse loopgraven in de Eerste Wereldoorlog. Hij hoeft dit niet te doen, want zijn familie is steenrijk geworden door o.a. het fabriceren van allerlei wapentuig dat aan alle vechtende partijen geleverd is. Marc denkt in de lege uren veel terug aan zijn gelukkige jeugdjaren, school, scouting e.d., terwijl om hem heen soldaten als ratten sterven. Een typische representant van faction: de personages hebben (vrijwel) allemaal bestaan, de gebeurtenissen zijn historisch juist. Daar zit ook het manco, want er wordt te veel geschiedenis gegeven, waardoor de roman maar niet echt levendig wil worden. Erg vaak wisselend vertelperspectief. En waarom al dat Engels in cursief? Duister omslag. Vanaf ca. 13 jaar.

Mijn vader maakt wapens

Er zijn dit jaar erg veel boeken verschenen over de Eerste Wereldoorlog. Dit is er nog eentje. Dit boek vond ik één van de minst leuke in die reeks. Hoewel de titel en de achterflap laten vermoeden dat we te maken krijgen met morele dilemma’s van Marc Noble, wiens vader wapens maakt, is het  eerder een vrij droog geschreven verhaal over een soldaat aan het front. Dit heeft te maken met het feit dat de schrijver heeft geprobeerd om historisch correct te zijn. Doordat het verleden slechts fragmentarisch gekend is, lijkt het boek van de hak op de tak te springen. We maken kennis met de soldaat en officier Marc Noble, maar ook zijn leven van voor de oorlog komt aan bod. Zo leert het boek ons ook heel wat bij over de beginjaren van de scouts en over de verschillende familieleden van de vooraanstaande familie Noble.

Het boek is ook moeilijk geschreven. Dit komt omdat het vertelperspectief soms midden in een hoofdstuk lijkt te wijzigen en er in bepaalde delen ook namen verwisse…Lire la suite