Livre
Néerlandais

Aan de grond in Londen en Parijs

George Orwell (auteur), Arie Storm (traducteur)
Verslag van Orwells ervaringen als zwerver en bohémien tussen 1927 en 1932, waarvan anderhalf jaar als aankomend schrijver in Parijs.
Titre
Aan de grond in Londen en Parijs / George Orwell ; vertaald en nawoord door Arie Storm
Auteur
George Orwell
Traducteur
Arie Storm
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Down and out in Paris and London
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019 | Autres éditions
231 p.
ISBN
9789029540117 (paperback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In het hol van de plongeur

Een nieuwe vertaling hoeft zelfs niet. Er is altijd wel een goede reden om Aan de grond in Londen en Parijs van George Orwell te lezen of te herlezen. Armoede is van alle tijden, van 2020 als van 1928.

Eric Blair (1903-1950), die zich later het pseudoniem George Orwell aanmat, zocht als jongeman de zelfkant niet op; de ervaringen die hij in Aan de grond in Londen en Parijs beschrijft, overvielen hem. Blair kwam in 1928 als beginnend freelancejournalist in Parijs nauwelijks aan de bak. Hij werd onverwachts in het ziekenhuis opgenomen en was dan ook nog eens het slachtoffer van diefstal, waardoor hij, berooid, dringend op zoek moest naar een baantje. Om het even wat, want zelfs eten en onderdak kon hij niet meer betalen. Op die manier geraakte hij als vanzelf aan lagerwal en kwam hij snel terecht in een spiraal van armoede. In Londen verkeerde hij nadien, in afwachting van beter betaald werk, nog enige tijd tussen de daklozen. Kortom, hij beleefde, proefde, rook de ellende van dichtbij. En hij maakte er als geëngageerd schrijver zijn eerste grote onderwerp van.

Orwell schreef wat je autobiografische documentaire non-fictie kunt noemen, een soort langgerekte inleefreport…Lire la suite

Nadat de jonge Britse schrijver rond 1930 van zijn laatste spaargeld bestolen is, zoekt hij een baantje als afwasser, plongeur, in een van de vele hotels van Parijs. Te trots om terug naar zijn ouders in Engeland te gaan, begeeft hij zich tussen de veelal buitenlandse armoedzaaiers en ruikt hij aan wat het is om in armoede te leven. Uiteindelijk keert hij terug naar Engeland, waar hij wederom terecht komt tussen de zwervers en een maand met ze optrekt voordat hij aan zijn nieuwe baan begint. Met een groot gevoel voor detail, menselijkheid en humor beschrijft de auteur (1903-1950) mensen en situaties die hij tegenkomt tijdens deze periode van zijn leven. Dit autobiografische debuut van Eric Blair, beter bekend als George Orwell geeft al uiting aan het grote talent van deze wereldberoemde schrijver. Als geen ander weet hij het uitzichtloze leven van individuen die strijden voor een bestaan zonder onrecht te beschrijven in zijn boeken, waarvan ‘Animal farm’ en ‘1984’ de bekendste zijn. N…Lire la suite

À propos de George Orwell

Eric Arthur Blair, plus connu sous son nom de plume George Orwell ([dʒɔː(ɹ)dʒ ˈɔEn lire plus sur Wikipedia