Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vlucht een Frans gezin met de trein, maar de man raakt gescheiden van zijn zwangere vrouw en kind. In de trein ontmoet hij een geheimzinnige vrouw.
Titre
De trein
Auteur
Georges Simenon
Traducteur
Peter Verstegen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Le train
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016 | Autres éditions
173 p.
ISBN
9789023495000 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Georges Simenon verhuist om de haverklap, wat je merkt aan de talrijke plaatsnamen die je op het einde van elke roman aantreft: hij heeft immers de gewoonte de plek mee te geven waar hij het boek schreef. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog woont de familie Simenon in de Vendée. Tijdens die oorlog neemt de schrijver er de taak van "hoge commissaris voor de Belgische vluchtelingen" op zich. De volgende maanden besteedt hij al zijn tijd aan de oprichting van een vluchtelingencentrum in La Rochelle. Hij organiseert de opvang, stimuleert vrijwilligers en slaapt regelmatig op een bank in het station, wachtend op een zoveelste trein uit België die er gemiddeld drie weken over doet om de Vendée te bereiken. In totaal zal hij 18.000 landgenoten hulp verlenen. In Le clan des Ostendais (1947) en vooral in het nu vertaalde Le train (1961) grijpt hij terug naar deze oorlogsherinneringen.

De trein vertelt het relaas van een middelmatige man die graag aan zijn kinderen een…Lire la suite
Uitgeverij De Bezige Bij geeft hoogtepunten uit het werk van de Belgische schrijver Georges Simenon (1903-1989) opnieuw uit, zoals dit boek uit 1961. Het verhaal van de wat kleurloze, bijziende Marcel Féron, die in weerwil van ziekte en een ouderloze jeugd een normaal burgerbestaan opbouwt, met vrouw en kind. Toch spat het geluk niet van hem af. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, vlucht het gezin per trein. Dan raakt Marcel gescheiden van zijn zwangere vrouw en dochtertje. Hij ontfermt zich over Anna, een geheimzinnige vrouw, en ze krijgen iets met elkaar. Féron is gelukkig. Tegelijk blijft hij zijn gezin zoeken. Daarmee herenigd ontmoet hij Anna opnieuw. Een boeiende en fris vertaalde roman, in de kenmerkende, wat melancholische stijl van de auteur. Ofschoon het boek ruim een halve eeuw oud is, komen soms als vanzelf vergelijkingen op met de huidige vluchtelingensituatie in Europa. Een frisse, plezierige, al dan niet hernieuwde kennismaking met het werk van deze beroemde auteur.

À propos de Georges Simenon

Georges Simenon est un écrivain belge francophone né à Liège en Belgique le 13 février 1903 et mort à Lausanne en Suisse le 4 septembre 1989.

L'abondance et le succès de ses romans policiers — dont les Maigret — éclipsent en partie le reste de son œuvre très riche : 193 romans, 158 nouvelles, plusieurs œuvres autobiographiques et de nombreux articles et reportages publiés sous son propre nom, ainsi que 176 romans, des dizaines de nouvelles, contes galants et articles parus sous 27 pseudonymes. Il est l'auteur belge le plus lu dans le monde. Les tirages cumulés de ses livres atteignent 550 millions d’exemplaires. Georges Simenon est, selon l'Index Translationum de l'UNESCO, le dix-septième auteur toutes nationalités confondues, le troisième auteur de langue française après Jules V…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions