Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Het huis aan het kanaal

Georges Simenon (auteur), K. Ceelen (traducteur)
Een weesmeisje dat opgroeit bij haar tante in Belgisch Limburg, voelt zich afwisselend aangetrokken door haar beide neven.
Titre
Het huis aan het kanaal
Auteur
Georges Simenon
Traducteur
K. Ceelen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
La maison du canal
Édition
2
Éditeur
Antwerpen: Book and Media Publishing, 2003 | Autres éditions
175 p. : ill.
ISBN
9789057201660 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Uitgeverij BMP pakt uit met Het huis aan het kanaal, een roman die nog nooit in het Nederlands is verschenen en bovendien een van de weinige Simenons die zich afspeelt in Vlaanderen, meer bepaald in het Limburgse Neeroeteren. Puttend uit de familiegeschiedenis langs moeders kant serveert de Waalse auteur ons een van zijn eerste psychologische romans. Nadat de vader van hoofdpersonage Edmée gestorven is, blijf zij als wees achter en wordt zij opgenomen bij verre familie in Limburg. Wanneer ze aankomt blijkt net de vader des huize te zijn overleden. Zoals steeds is de sfeerschepping weer erg sterk: de neerstriemende regen, de troosteloze velden, de talloze irrigatiekanaaltjes brengen de lezer onmiddellijk in een behoorlijk deprimerende atmosfeer. In deze barre omstandigheden beschrijft Simenon knap de spanningen in het gezin en de fatale gevolgen. Zeker niet Simenons beste roman, maar hoe dan ook zeer genietbaar. De uitgeverij heeft haar best gedaan om de Waalse schrijver te eren…Lire la suite
Als wees en stadskind wordt de zestienjarige Edmée opgenomen in het gezin van een tante, die een kroeg heeft, ergens aan een kanaal in de Belgische provincie Limburg. Haar ontluikende seksualiteit fixeert zich beurtelings op haar neven. Eerst op Jef, die het goede vertegenwoordigt; ten slotte op Fred, de kwade genius van de familie, met wie zij ook trouwt. Uit jaloezie doodt Jef haar. Een roman over een non-communicatief milieu; enerzijds zijn er de gesloten karakters, anderzijds is er een taalprobleem: Vlaams tegenover Frans. Het leven wordt op oppervlakkige wijze van buitenaf beschreven. De ene ramp volgt noodlottig op de andere. Gezien het onderwerp en de zwakte van het verhaal zal het lezerspubliek in Nederland beperkt blijven. Achterin een katern met informatie over de band tussen Simenon en Belgisch Limburg. Op de achterflap staan enkele storende onjuistheden over het leven en werk van Simenon. Paperback; kleine druk.

À propos de Georges Simenon

Georges Simenon est un écrivain belge francophone né à Liège en Belgique le 13 février 1903 et mort à Lausanne en Suisse le 4 septembre 1989.

L'abondance et le succès de ses romans policiers — dont les Maigret — éclipsent en partie le reste de son œuvre très riche : 193 romans, 158 nouvelles, plusieurs œuvres autobiographiques et de nombreux articles et reportages publiés sous son propre nom, ainsi que 176 romans, des dizaines de nouvelles, contes galants et articles parus sous 27 pseudonymes. Il est l'auteur belge le plus lu dans le monde. Les tirages cumulés de ses livres atteignent 550 millions d’exemplaires. Georges Simenon est, selon l'Index Translationum de l'UNESCO, le dix-septième auteur toutes nationalités confondues, le troisième auteur de langue française après Jules V…En lire plus sur Wikipedia