Livre
Néerlandais

De wetten van de melancholie

Georgi Gospodinov (auteur), Hellen Kooijman (traducteur)
De verteller bouwt een labyrint van verhalen over zijn jeugd en zijn familie en biedt daarmee een reis door de roerige geschiedenis van Oost-Europa in de twintigste eeuw.
Titre
De wetten van de melancholie
Auteur
Georgi Gospodinov 1968-
Traducteur
Hellen Kooijman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Bulgare
Titre original
Fizika na tagata
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2015
315 p. : ill.
ISBN
9789026331169 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Handelaar in herinneringen

ROMAN. Georgi Gospodinov wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse Bulgaarse schrijvers. Volkomen terecht, zo bewijst hij in het verhalenlabyrint De wetten van de melancholie.

'Zuivere genres interesseren me niet echt. De roman is geen Ariër.' Aldus Gaustin, de 'enige' vriend van de verteller in De wetten van de melancholie van Georgi Gospodinov (°1968). Gospodinov is een van de belangrijkste hedendaagse Bulgaarse schrijvers, auteur van gedichten, toneelwerken en romans. Voor deze roman (zijn tweede) werd hij in eigen land met prijzen overladen. In het buitenland werd het boek genomineerd voor de Premio Strega Europeo in Italië en de Internationaler Literaturpreis in Duitsland.

De roman geen Ariër? Wie van klassieke verhalen houdt, is met andere woorden gewaarschuwd: de schrijver zal korte metten maken met alle verwachtingspatronen van de lezers van de traditionele roman. Logisch eigenlijk, want voor Gospodinov bestaan zulke boeken 'uit het annuleren van mogelijkheden die je van alle kanten bespringen'.

Dat betekent desondanks niet dat de anarchie en het experiment alleenzaligmakend zijn. In fei…Lire la suite

Georgi Gospodinov (1968) is de meest bekende moderne Bulgaarse schrijver, vertaald in ruim twintig talen. Dit is zijn tweede roman en de eerste die in het Nederlands is vertaald. Al direct na publicatie in 2012 was dit boek uitverkocht in Bulgarije. De roman won vele internationale literaire prijzen. Het hoofdthema is een reis door het verleden en heden, vooral door de twintigste eeuw. De verteller Georgi (re)incarneert in meerdere personages, in meerdere geschiedenissen, maar centraal staat de mythe van de Minotaurus, het verlaten en uitgestoten kind en mens. In een postmoderne vertelling verdwaalt de lezer als in een labyrint, opgesloten en gedoemd tot vele keuzes. Georgi reist door de tijd om het gevoel van verlatenheid en isolatie te doorbreken. In een aaneenschakeling van fictie, autobiografie, poëzie en mythe voert de schrijver ons door dit donkere labyrint van het leven. Dit Bulgaarse verdriet van Georgi Gospodinov is een ode aan het leven.