Livre
Néerlandais

Ik ben in Rio

Autre titre Stad zonder tanden

Ger Bauritius (auteur)

Ik ben in Rio

Autre titre Stad zonder tanden

Public cible:
12-14 ans et plus
Samuel (11) reist zijn vader achterna naar Rio de Janeiro. Zijn vader blijkt onvindbaar en Samuel belandt tussen de straatkinderen die hem leren te overleven door klusjes, diefstal en lijm snuiven. Vanaf ca. 12 jaar.
Titre
Ik ben in Rio
Autre titre
Stad zonder tanden
Auteur
Ger Bauritius
Langue
Néerlandais
Édition
Geheel herz. ed.
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 2009
135 p.
ISBN
9789047702535 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 42 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Samuel (11) woont op het kale, droge platteland van São João, in Brazilië. Als zijn moeder plotseling overlijdt, vertrekt zijn vader om werk te zoeken. Na een paar maanden komt er een kaart waarop 'Ik ben in Rio' staat geschreven. Samuel pakt de enige spullen die hij bezit en reist zijn vader achterna. In het grote Rio de Janeiro blijkt zijn vader onvindbaar en belandt Samuel op straat, tussen bedelende, stelende en lijm snuivende straatkinderen. Hij moet zich staande zien te houden in een gevaarlijke en keiharde wereld, maar gelukkig krijgt hij twee vrienden: Carlos en Celço. Ondanks alle ellende blijft Samuel uitkijken naar de bestelbus van zijn vader. In 17 hoofdstukken wordt met veel inlevingsvermogen en op zeer realistische wijze beschreven hoe een kleine jongen op straat belandt en hij wordt geconfronteerd met geweld, verslaving en dood. De auteur heeft aantoonbaar veel kennis over het onderwerp. Aangrijpend en mooi geschreven jeugdboek over hoop, vriendschap en familie. Herzien…Lire la suite

Ik ben in Rio

Samuel is een jongen van elf jaar die in een dorpje in het noordoosten van Brazilië woont. Sinds zijn moeder overleden is, houdt zijn oma hun winkeltje open. Ondertussen is zijn vader op zoek naar werk. Het laatste bericht dat Samuel van zijn vader ontvangen heeft, is een kaart met een beeld van Christus, waarop staat 'Ik ben in Rio'. Met die prentkaart op zak vertrekt Samuel richting Rio in de hoop er zijn vader terug te vinden. Samen met Samuel beleef je de reis die hij maakt en zijn leven als straatkind in Rio de Janeiro. Hij wordt geconfronteerd met vechtpartijen, diefstal, lijm snuiven maar ook met echte vriendschap. Hij zet dapper zijn zoektocht door maar verzeilt op die manier helemaal in het leven van een straatkind. Gedreven door zijn laatste sprankeltje hoop gaat hij aan een benzinestation wonen. Terwijl hij wat bijverdient, kan hij daar misschien de bestelwagen van zijn vader ontdekken.
De mooie en heel aantrekkelijke cover past perfect bij dit zeer vlot en beeldend g…Lire la suite