Een mens van goede wil en andere romans

Gerard Walschap (auteur)

Een mens van goede wil en andere romans

Bundeling van de romans 'Celibaat', 'Een mens van goede wil' en 'Houtekiet'.
Contient
Titre
Een mens van goede wil en andere romans
Auteur
Gerard Walschap
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
535 p.
ISBN
9789085424901 (hardback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen publiceert een nieuwe uitgave van een aantal van Gerard Walschaps romans. Naast het werk uit de titel bevat Een mens van goede wil en andere romans ook Celibaat en Houtekiet. Deze drie verhalen concentreren zich elk rond een protagonist met een andere visie op het leven. Walschap schetst van alle zienswijzen de positieve en negatieve kanten en weet dat geen van de drie de juiste is, omdat een mens alleen de wereld niet kan vormen zoals hij het wil. Dit aanvaarden blijkt een moeilijk proces.
André d’Hertenfeldt grijpt in Celibaat naast de mogelijkheid tot liefde. De roman wijst op wat had kunnen zijn, als André zich maar adequaat had kunnen uitdrukken. Zijn falen uit zich symbolisch in zijn bijkomende onverstaanbaarheid, een gevolg van zijn oorlogservaring. De hoofdstukken lezen als herinneringen, die per definitie onvolledig zijn. Wanneer we terugdenken aan vroegere gebeurtenissen, vullen we onbewust de gaten in. 
Lire la suite
Bundeling van drie romans van Gerard Walschap: 'Celibaat', 'Een mens van goede wil' en 'Houtekiet'. Walschap (1898-1989) is een van de 'Vlaamse reuzen' die zelf weliswaar uit een katholiek gezin kwam en veel roomse teksten heeft geschreven, maar toch met een paar romans België 'ontvoogd' heeft van het insnoerende roomse geloof. Met zijn romans 'Celibaat' en 'Een mens van goede wil' heeft Walschap als het ware het pad geëffend voor zijn hoofdpersoon in 'Houtekiet': het vrijgevochten personage dat elke bekrompenheid slecht met zijn overrompelende spontaniteit en generositeit. Houtekiet is een primitieveling die zich tegen alle sociale druk teweerstelt. Toen het boek in 1939 verscheen, veroorzaakte dat ook veel ophef vanwege de onverbloemde lofzang op een creatief en seksueel bevredigend leven. Deze romans van Walschap zijn nog steeds fris en bovendien bieden ze een groot inzicht in de sociale problematiek van Vlaanderen in de jaren dertig. Normale druk.

À propos de Gerard Walschap

Gerard Walschap, né le 9 juillet 1898 à Londerzeel et mort le 25 octobre 1989 à Anvers, est un écrivain belge d'expression néerlandaise. Il est l'auteur de pièces de théâtre et d'essais mais surtout de contes pour enfants, de nouvelles et de romans. Il a reçu le Prix des lettres néerlandaises en 1968 et a été élevé au titre de baron en 1975.

Œuvres principales

  • Adelaide (1929, roman)
  • Volk (Gens, 1930, nouvelles)
  • De dood in het dorp (La Mort au village, 1930, conte)
  • Een mens van goede wil (L'homme qui voulait le bien, 1936, roman)
  • Sybille (1938, roman)
  • Houtekiet (1939, roman)
  • Oproer in…En lire plus sur Wikipedia