Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een koffertje voor opa

Gerda De Preter (auteur), Sylvia Weve (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Arne kan het goed vinden met zijn opa. Gelukkig maar, want zijn moeder heeft het druk met zijn pasgeboren zusje en zijn vader met zijn werk. Helaas wordt opa ziek. Vanaf ca. 9 jaar.
Titre
Een koffertje voor opa / Gerda De Preter ; met tek. van Sylvia Weve
Auteur
Gerda De Preter
Dessinateur
Sylvia Weve
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2002 | Autres éditions
112 p. : ill.
ISBN
90-214-7848-X

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een koffertje voor opa weet door zowel grappige als poëtische en droevige scènes te overtuigen en te raken, en besteedt bijzonder veel zorg aan taal en stijl. Omwille van het nieuwe zusje dat zijn ouders ondanks alle voordelen en opsommingen van geldige argumenten niet willen ruilen tegen bijvoorbeeld de dwergpoedel van een klasgenootje -- krijgt Arne van zijn ouders niet zoveel aandacht. Hij raakt bevriend met Fleur, die het liefst zo weinig mogelijk aandacht van haar ruziënde ouders krijgt. Wanneer Fleur gevraagd wordt naar het beroep van haar ouders, antwoordt ze: "'Paps tekent huizen en mams heeft een bloemenwinkel,' zegt Fleur. 'Wat saai!' Fleur kijkt Yvonne strak in de ogen. 'Ze gooien ook met borden. Mams gooit ze en paps vangt ze op'". Gelukkig voor hen kunnen Arne en Fleur rekenen op de onvoorwaardelijke steun en het liefdevolle begrip van hun opa resp. oma. Opa en Arne hebben niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen. Arnes verbeelding is levendig en in hoge m…Lire la suite
Een verhaal over Arne en zijn opa, die aan het einde van het verhaal overlijdt. Omdat zijn moeder vooral aandacht heeft voor zijn pasgeboren zusje en zijn vader druk is met zijn werk, is Arne aangewezen op zijn opa. Samen maken zij allerlei plannen, zoals samen op reis gaan. Wanneer opa echter ziek wordt, komt daar niets van. Een mooi en ontroerend verhaal, waarin de stijl erg wisselend is. De ene keer worden veel korte zinnen gebruikt; de andere keer wat bombastisch taalgebruik en de volgende keer veel beeldspraak, die niet direct verklaard wordt: vader werkt op school met varkens (leerlingen); opa is alleen op reis gegaan (overleden). Deze beeldspraak wekt niet alleen bij Arne verwarring, maar ook bij jonge lezers. Voor oudere lezers levert deze stijl humoristische momenten op. Het boek bevat vele zwart-wittekeningen, die met grijstinten ingekleurd zijn. Voor lezers vanaf ca. 9 jaar een mooi, humoristisch, voorzover de humor begrepen wordt, en ontroerend boek.