Livre
Néerlandais

De moestuin van Sophie

Gerda Muller (auteur), Maeike De Wolff-Russchen (traducteur)
Public cible:
9-11 ans et plus
In de moestuin van haar grootouders gaat Sophie haar eigen groenten zaaien en planten. Ze ontdekt onder meer hoe je onkruid weghaalt en wat nuttige en schadelijke diertjes zijn. Prentvertelling met paginagrote en kleinere kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Groenteteelt
Titre
De moestuin van Sophie
Auteur
Gerda Muller
Traducteur
Maeike De Wolff-Russchen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Ça pousse comment?
Éditeur
Zeist: Christofoor, 2017 | Autres éditions
[32] p. : ill.
ISBN
9789060387092 (hardback)
Placing suggestion
637.4 (SISO) Tuinieren (ZIZO)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Sophie woont in de stad en bezoekt tijdens de schoolvakanties haar grootouders op het platteland. Ze helpt dan mee in de moestuin van oma en opa en net als Sophie leert de lezer de verschillen kennen tussen peulvruchten en wortelgewassen, ontdekt zij hoe je de grond moet beluchten, en komt zij te weten hoe belangrijk de bijtjes zijn voor de bloemetjes. We volgen Sophies klussen in de tuin fragmentarisch doorheen de verschillende seizoenen. Als ze op het einde van het boek naar de stad vertrekt, krijgt ze van opa een verrassing mee: een pakketje zaadjes om haar eigen groentjes en kruiden te kweken op het balkon in de stad. Als de vrienden van Sophie komen kijken, willen zij ook een eigen tuintje op de vensterbank.
Het boek verheerlijkt het plattelandsleven: Sophie wordt gewekt door zonnestralen en vogelgezang en verheugt zich als een ideale kleindochter op de klusjes in de tuin. Tijdens het wieden zingen oma en Sophie samen liedjes. Dezelfde sfeer vinden we ook terug in de illustr…Lire la suite
Sophie logeert bij haar grootouders op het platteland. Ze mag helpen met het vele werk dat er in de moestuin te doen is, en krijgt ook een eigen stukje grond om radijsjes, sla en worteltjes te zaaien. Opa en oma leggen uit wat ze in de tuin doen en waarom. Sophie maakt kennis met beestjes die nuttig zijn in de tuin en met beestjes die schadelijk zijn. Als ze in de herfst terugkomt bij haar grootouders, gaat ze weer aan de slag in de tuin. In het voorjaar zaait Sophie thuis op haar balkon de zaadjes die ze van opa kreeg. De uitvoerige tekst over de tuin en de warme dorpssfeer is gedrukt in een groot lettertype. Prentvertelling in groot formaat, met paginagrote en kleinere realistische tekeningen met veel aardekleuren, waarop Sophie met diverse volwassenen en kinderen lekker bezig is met de verschillende groenten. Daarnaast zijn ook op kleinere illustraties planten, groenten en dieren afgebeeld. Op de schutbladen zijn meer dan veertig soorten groenten met een kleine tekening systematisc…Lire la suite

À propos de Gerda Muller

Gerda Muller (née le 21 février 1926 à Naarden, aux Pays-Bas) est illustratrice et auteure de livres pour enfants d'origine néerlandaise. Certains albums sont signés du pseudonyme Gerda.

Elle est connue pour ses illustrations pour la collection du père Castor de Flammarion et notamment Marlaguette et Perlette goutte d'eau de Marie Colmont, Les Bons amis, Trois petits cochons et La Chèvre et les biquets de Paul François ou encore Boucle d'or de Rose Celli.

Dans les années 1970, elle illustre les méthodes de lecture Lisons, Lisette pour les éditions Belin et dans les années 1980, elle illustre la série des Turlutins d'Anne-Marie Chapouton.

Gerda Muller écrit aussi elle même certains ouvrages comme La Fête des fruits, Ça pousse comment ? ou Mon Arbre publiés à L'École des loisirs.

Elle a illus…En lire plus sur Wikipedia