Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Branco & Julia

Een jonge kunstenares en een oudere curiosa- en antiekhandelaar ondernemen een gezamenlijke speurtocht naar de geschiedenis van oude foto's die ze kochten op een rommelmarkt in Lissabon.
Sujet
Kunstenaars
Titre
Branco & Julia
Auteur
Gert-Jan Van Den Bemd 1964-
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
Branco en Julia
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2022
264 p.
ISBN
9789022338704 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een leven in 482 foto's

Nadat hij met korte verhalen enkele prijzen in de wacht sleepte, debuteerde Gert-Jan van den Bemd in 2018 als romanschrijver met De verkeerde vriend. Hij had er al een carrière opzitten als endocrinoloog maar ook als beeldend kunstenaar.

Zijn derde roman Branco & Julia heeft in het midden een katern met een tiental zwart-witfoto's. Het zijn enkele van de foto's die gevonden werden door een oudere antiekhandelaar en een jonge kunstenares op de beroemde rommelmarkt van Lissabon, de Feira da Ladra (de 'dievenmarkt'). Branco is vooral blij met de vondst van Mensagem!, de enige dichtbundel die Fernando Pessoa uitbracht en die hij voor vijftig cent op de kop heeft getikt. Hij kleedt zich graag sjofel om bij de verkopers de suggestie te wekken dat hij weinig te spenderen heeft en stapt met een mengeling van branie en melancholie door het leven.

In alternerende hoofdstukken leren we Julia kennen, een jonge kunstenares die haar geld onder meer verdient als naaktmode…Lire la suite

Een roman over kunst, identiteit en het verleden. Het verhaal speelt zich af in Lissabon en volgt het verhaal van de oudere antiekhandelaar Branco en jonge kunstenares Julia. Wanneer de twee los van elkaar foto’s kopen op een rommelmarkt, ter inspiratie voor een roman en een reeks schilderijen, vormen ze het besluit samen te gaan zoeken naar de herkomst van de foto's en de vrouw die erop staat afgebeeld. In een prettige, zachtaardige stijl geschreven. 'Branco & Julia' zal een brede tot literaire lezersgroep aanspreken. Gert-Jan van den Bemd (Breda, 1964) is schrijver en fotograaf. 'Branco & Julia' is zijn derde roman. Eerder publiceerde hij korte verhalen (bekroond met onder andere een Aspe Award en een ILFU Award), en de romans 'De verkeerde vriend' (2018) en 'Na de val' (2019).