Livre
Néerlandais

Geschiedenis van Nederland

Gijs Van der Ham (auteur)

Geschiedenis van Nederland

De belangrijkste ontwikkelingen in de geschiedenis van Nederland vanaf de vroegste ijstijd tot en met half 2003.
Titre
Geschiedenis van Nederland
Auteur
Gijs Van der Ham
Langue
Néerlandais
Édition
2de herz. dr.
Éditeur
Amsterdam: Sun, 2009 | Autres éditions
179 p. : ill.
ISBN
9789085067061 (paperback)
Placing suggestion
Nederland 941 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 6 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De geschiedenis van Nederland in een bestek van nog geen tweehonderd bladzijden willen geven, kan vermetel lijken, als zelfs de Kleine geschiedenis van Nederland niet minder dan tien delen van gelijkaardige omvang telt. De geïnteresseerde leek heeft echter niet altijd tijd of adem om lijvige syntheses over de nationale Nederlandse geschiedenis te lezen. Daarom beantwoordt de Geschiedenis van Nederland van Gijs van der Ham misschien wel aan een behoefte. Het boek is de geactualiseerde uitgave van een werk dat voor de eerste keer verscheen in 1998. Het is in zijn soort zeker niet de enige poging tot synthese van de geschiedenis van Nederland in een handzame omvang.

De eigenheid van dit boek ligt erin dat Van der Ham het verleden van het grondgebied en de bewoners van het huidige Nederland vanaf zijn vroegste bewoning ongeveer 13.000 jaar geleden behandelt. Hij vangt aan met de laatste ijstijd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen vanaf dan tot het multicultu…Lire la suite
De auteur is er op bewonderenswaardige wijze in geslaagd in een bestek van ca. 170 pagina's de meest essentiële gebeurtenissen en ontwikkelingen in Nederland vanaf de vroegste ijstijd tot de huidige verzorgingsstaat boeiend te beschrijven en overzichtelijk te presenteren. Dat hij hierin bovendien de nieuwste geschiedkundige inzichten en twistpunten heeft verwerkt, geeft aan de prestatie extra glans. In de geest van het boek zijn ook de bijlagen samengesteld: een kort jaartallenoverzicht, een summiere index en vanzelfsprekend alleen verwijzing naar de belangrijkste naslagwerken. In deze nieuwe editie is de tekst opnieuw gecorrigeerd, op enkele punten aangepast en uitgebreid. Ook is een twintigtal afbeeldingen (zwart-wit) toegevoegd. Dit boek kan zonder aarzeling worden aanbevolen aan een ieder - jong of oud, Nederlander of buitenlander - die zich de hoofdlijnen van de veelzijdige geschiedenis van Nederland eigen wil maken.