Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Oneindigheid in een handpalm

Gioconda Belli (auteur)

Oneindigheid in een handpalm

Navertelling als psychologische roman van het bijbelse verhaal over Adam en Eva.
Titre
Oneindigheid in een handpalm
Auteur
Gioconda Belli
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
El infinito en la palma de la mano
Éditeur
Breda: De Geus, 2008
188 p.
ISBN
9789044513301

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Niet de sandinistische opstand tegen de Somoza-dictatuur noch een aanverwante geschiedenis is het onderwerp van de nieuwste roman van de Nicaraguaanse dichteres, schrijfster en voormalig activiste Gioconda Belli (geb. 1948), al vervult rebellie zeker een belangrijke rol in het verhaal. Rebellie tegen Gods gebod de boom der kennis des goeds en des kwaads te schuwen, welteverstaan. In Oneindigheid in een handpalm ? de titel is ontleend aan een gedicht van William Blake ? heeft Belli de schepping van de mens in een literaire vorm gegoten en verbeeldt ze de geschiedenis van Adam en Eva, Elokim (God), het Paradijs, de slang, en Eva's nieuwsgierigheid en dorst naar kennis. Hiertoe heeft de schrijfster zich mede geïnspireerd op apocriefe geschriften en talrijke oude verhalen, zo laat ze in het voorwoord weten.

Anders dan in de Bijbel, waarin de schepping en de eerste zonde in luttele pagina's worden beschreven, wijdt Belli een heel boek aan het leven van de eerste mensen. En e…Lire la suite
De schrijfster (Nicaragua, 1948) vertelt in de inleiding dat ze geïntrigeerd werd door de vraag hoe het leven van de allereerste mensen beleefd moet zijn. Ze neemt in dit boek de situatie, zoals die in het eerste bijbelboek Genesis wordt beschreven tot uitgangspunt. Adam en Eva zijn de eerste (en enige) mensen, levend in het paradijs, met alleen god en de duivel als gezelschap. Wat dachten ze? Wat gebeurde tussen die mensen, hoe was het toen ze uit dat paradijs verdreven waren? Een bijbels verhaal, maar nu op een heel persoonlijke, fantasievolle manier ingevuld en naverteld. Waardoor een bekend verhaal een nieuwe, meer psychologische dimensie heeft gekregen. In deze navertelling van een bijbels drama wordt een aanzet gegeven tot nadenken over goed en kwaad en het begin van de geschiedenis. De vertelling lijkt eenvoudig, maar omvat toch deze verreikende thema's. De schrijfster werd het meest bekend door "De bewoonde vrouw". Gebonden; kleine druk.

À propos de Gioconda Belli

CC BY 2.0 - Image by Jorge Mejía peralta from Managua, Nicaragua

Gioconda Belli, née le 9 décembre 1948 à Managua, est une poète et romancière nicaraguayenne qui jouit d'une grande reconnaissance internationale.

Biographie

Jeunesse et études

Gioconda Belli est née le 9 décembre 1948 à Managua, au Nicaragua. Elle est d'ascendance italienne du côté de son grand-père, Antonio Belli. Ce dernier était arpenteur-géomètre, né à Biella en 1865 et a émigré en Amérique du Sud en participant à la construction du canal de Panama. Le père de Gioconda Belli, Humberto Belli, était un entrepreneur. Sa mère, Gloria Pereira, était un fondateur du Théâtre Expérimental de Managua. Gioconda était la deuxième de cinq enfants: Humberto, Eduardo, Lucie e…En lire plus sur Wikipedia