Livre
Néerlandais

De tuin van de familie Finzi-Contini

Giorgio Bassani (auteur), Jan van der Haar (traducteur), Bas Heijne (auteur de l'introduction)
Door het isolement waarin de joden in Ferrara door de fascisten gedrongen worden komt een joodse student in contact met de onberekenbare dochter van een aristocratische joodse familie.
Titre
De tuin van de familie Finzi-Contini
Auteur
Giorgio Bassani
Traducteur
Jan van der Haar
Auteur de l'introduction
Bas Heijne
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Il giardino dei Finzi-Contini
Édition
5de dr.
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017 | Autres éditions
281 p.
Note
Eerder verschenen o.d.t.: De tuin van de Finzi-Contini's
ISBN
9789023492795 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een stad als een gevangenis

Reisverhaal. Giorgio Bassani verkaste al snel voorgoed naar Rome, maar Ferrara, dat hij met een graftombe vergeleek, bleef koppig door zijn verhalen spoken. De auteur van De tuin van de familie Finzi-Contini wordt in zijn geboortestad ook vandaag nog niet bepaald omarmd.

Ferrara, ooit de modernste stad ter wereld, ademt onversneden nostalgie. Het Noord-Italiaanse provinciestadje lijkt wel gestold in de tijd, met zijn renaissancistische palazzo's, zijn middeleeuwse getto en zijn burcht met slotgracht, pal in het centrum. Het plaatsje heeft veel van zijn roem te danken aan Giorgio Bassani (1916-2000), die er zijn hele oeuvre heeft gesitueerd. Niet alleen zijn onovertroffen meesterwerk, De tuin van de familie Finzi-Contini, dat in 1970 door Vittorio De Sica werd verfilmd, maar ook nog vier andere romans en een verhalenbundel: De reiger, De geur van hooi, Achter de deur, De gouden bril en Binnen de muren - de laatste twee verschijnen in een nagelnieuwe vertaling. Samen vertellen ze Het verhaal van Ferrara en de hele reeks wordt dezer dagen door De Bezige Bij heruitgegeven.

Naar die stad van steen en woorden reis je bij voorkeur met het boemeltje uit Bologna. In die trein is een schrijversroeping ontstaan. Op een lenteavond in 1942 broedde Bassan…Lire la suite

Het hoofd achterstevoren

De tuin van de Finzi-Contini's van Giorgio Bassani biedt geen rauwe Holocausttragiek, maar een van weemoed doortrokken verhaal over de verloren tijd en het verloren paradijs.

Àla recherche du temps perdu, op zoek naar de verloren tijd. Proust maakte daar als schrijver naam mee, Madeleines soppend in een kopje thee tot er een stroom aan herinneringen en een romancyclus van kwam. Couperus had het in onze lage landen ook het liefst over de dingen die voorbijgaan, over oude mensen en de Haagse kringen van de belle époque. Evelyn Waugh deed het in Engeland met het tot uitsterven gedoemde ras van de stamboomaristocraten (herinner u het tot een prachtige serie bewerkteBrideshead revisited). Zo heeft elk taalgebied zijn herinneringskunstenaars, de schrijvers die gevoelig zijn voor wat verloren gaat, of al verloren is, en die strijd voeren tegen het vergeten. Italië had een schitterend herinneringskunstenaar in Giorgio Bassani (1916-2000).

Bassani werd geboren in de Joodse middenklasse van het stadje Ferrara, in een gemeenschap die vóór de Tweede Wereldoorlog bloeide. Ze was modern, geassimileerd, patriottisch - de meeste Joden hadden zelfs een partijkaart…Lire la suite

Een literaire stad om in te verdwalen

BOEKENBAL GIORGIO BASSANI Het verhaal van Ferrara

Echte literatuurliefhebbers zullen in hun boekenkast een tiental centimeter moeten vrijmaken voor `Het verhaal van Ferrara'. Met de zes delen omvattende verzameling verhalen en romans van Giorgio Bassani is één van de blinkendste parels uit de Italiaanse literatuurgeschiedenis opnieuw verkrijgbaar. Patrick Modiano en Parijs, James Joyce en Dublin of Stieg Larsson en Stockholm: sommige Europese steden hebben dankzij bepaalde schrijvers welhaast geen toeristische dienst meer nodig, maar de door Giorgio Bassani tussen 1953 en 1972 veelvuldig beschreven Noord-Italiaanse provinciestad Ferrara wordt door literatuurminnende toeristen niet bepaald platgelopen. Daar is slechts één mogelijke verklaring voor: wie Bassani leest, krijgt zo'n intiem, rijkgeschakeerd en gedetailleerd beeld van de stad dat een bezoek eraan geheel overbodig wordt. Veel mooier dan in Bassani's romans kan ze toch niet worden. Nochtans kon de in 2000 overleden schrijver de stad waar hij in …Lire la suite

Mooie vertaling van deze beroemde roman, die als grondmotief heeft het isolement van een min of meer aristocratisch levende joodse familie, die in alle stilte werd weggevoerd en vernietigd door de Duitse nazi's. De hoofdpersoon-verteller is ook joods, maar komt uit een ander milieu. Door de steeds verdergaande uitsluiting van joden uit het publieke leven van Ferrara komt de hoofdpersoon nader met de familie in aanraking, met hun tuin, tennisbaan en privébibliotheek en kan zich de broze liefde ontwikkelen tussen hem en Micol, de wispelturige dochter des huizes. Hoewel Bassani nog onder de naoorlogse realistische schrijvers van verzetsliteratuur gerangschikt kan worden, onderscheidt hij zich toch, omdat het jood zijn voor hem eenzaamheid impliceert, waarbij de geschiedenis slechts als achtergrond fungeert. De beschrijvingen van de tuin, de personen en de verschillende psychologische stadia van verliefdheid die de hoofdpersoon doorloopt, zijn schitterend. Het boek kan in grote kring gele…Lire la suite

À propos de Giorgio Bassani

CC BY-SA 3.0 - Image by Duccio55

Giorgio Bassani est un romancier et poète italien né le 4 mars 1916 à Bologne, et mort le 13 avril 2000 à Rome. Il est notamment connu pour son roman Le Jardin des Finzi-Contini, adapté au cinéma par Vittorio De Sica.

Biographie

Giorgio Bassani naît à Bologne mais c'est à Ferrare où il passe son enfance et sa jeunesse qu'est liée son existence. En 1939, il sort diplômé de la faculté des lettres de Bologne. Juif, il est victime des lois raciales de 1938, et il est obligé de publier en 1940 son premier livre Una città di pianura sous le pseudonyme de Giacomo Marchi. Militant antifasciste, il est incarcéré en mai 1943 à la prison de Ferrare. Il est libéré le 26 juillet.

À la fin de la Seconde Guerre mondia…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions