Livre
Néerlandais

De ontdekking van de planeten

Govert Schilling (auteur), Esther Van Gameren (dessinateur), Edith Leusink (dessinateur)
Reis mee langs de planeten en door het zonnestelsel. Ontdek hoe planeten zijn ontstaan, welke soorten er zijn en of je op Mars kunt leven. Met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Sujet
Planeten
Titre
De ontdekking van de planeten
Auteur
Govert Schilling
Dessinateur
Esther Van Gameren Edith Leusink
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Moon, 2011
88 p. : ill.
ISBN
9789048809066 (hardback)
Placing suggestion
552.4 (SISO) Sterren - Planeten - Ruimtevaart (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In het voorwoord van De ontdekking van de planeten belooft Govert Schilling dat je na het lezen van zijn boek heel wat meer weet over de planeten van ons zonnestelsel. En gelijk heeft hij. Het boek gaat verder dan een droge opsomming. Schilling hecht veel belang aan het totaalbeeld, de interactie tussen de planeten en de zon, de planeten en hun manen en de planeten onderling. Ook de geschiedenis van de sterrenkunde krijgt een plaats. Zo leren we dat een week uit zeven dagen bestaat, omdat er in de tijd van de Romeinen zeven hemellichamen bekend waren. De theorieën van Ptolemaeus, Copernicus, Galilei en Kepler worden helder en begrijpelijk uitgelegd en ook minder bekende namen in de sterrenkunde worden vermeld. William Herschel bijvoorbeeld, of Venetia Burney en John Flamsteed. Ook de zogenaamde ‘hemelpolitie’, die tweehonderd jaar geleden ijverig op zoek ging naar nog niet ontdekte planeten, krijgt haar plaats in het totale plaatje.
In wat Schilling het tweede deel van zij…Lire la suite
Mooi vormgegeven vierkante uitgave die kinderen meenneemt op een boeiende reis langs de planeten en door het zonnestelsel. Uitgangspunt van de vertelling is planeet Aarde: dat is de plek waar wij met zijn allen wonen en de aarde dient als vergelijkingsmaat voor de andere planeten. Planeten geven niet zelf licht en kunnen niet voor eigen warmte zorgen. Daarvoor hebben zij een zon nodig. De vroegst bekende planeten zijn vernoemd naar de Romeinse goden Mars, Mercurius, Jupiter, Venus en Saturnus. De benamingen, als ook Zon en Maan, werden ook aan de dagen van de week gekoppeld. Later zijn Uranus en Neptunus ontdekt. Er zijn twee soorten planeten: de aardse planeten (klein, steen en ijzer, kleine banen om de zon) en de reuzeplaneten (enorm groot, gas, grote afstand rond de zon). Pluto wordt geen planeet (meer) genoemd, maar een hemellichaam. Enige centrale vragen uit de ruimteleer worden gesteld: is er leven op andere planeten en/of zouden mensen (dieren) op andere planeten kunnen wonen? …Lire la suite

De ontdekking van de planeten

In dit boek kom je alles te weten over het ontstaan van ons zonnestelsel, over het verschil tussen sterren en planeten, welke planeten er allemaal bestaan in ons zonnestelsel enz. Wat zijn binnenplaneten? En buitenplaneten? Wat is een aardse planeet en waarom? Nadat je een antwoord gekregen hebt op al deze vragen en nog veel meer word je meegenomen op reis. Vanop de aarde stap je in een ruimtetuig en vlieg je doorheen ons zonnestelsel. Je maakt een landing op elke planeet en ontdekt zo de specifieke eigenschappen van elke planeet.
Op het einde van het boek weet je waarom onze aarde zo speciaal is en waarom we er zo goed zorg voor moeten dragen. Je wordt uitgedaagd (d.m.v. een wedstrijd) om zelf een tweede aarde te creëren. Aan de hand van alle informatie die je opgedaan hebt in dit boek moet dit wel lukken.
Dit informatieve boek is in een vloeiende, vlotte en duidelijke taal geschreven. De tekst wordt ondersteund door mooie foto’s. Daarnaast wordt er op elke pagina nog een…Lire la suite

À propos de Govert Schilling

CC BY-SA 4.0 - Image by Agaath

Govert Schilling, né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas, est un écrivain de vulgarisation scientifique et astronome amateur néerlandais.

Carrière

Govert Schilling est né le 30 novembre 1956 à Meerkerk, aux Pays-Bas. En 1982, il est devenu responsable du programme de l'ancien Zeiss Planetarium, à Amsterdam.

De 1987 à 1998, il a également été nommé à temps partiel en tant que responsable de programme à l'Artis Planetarium d'Amsterdam.

Il a beaucoup écrit pour le magazine Sky & Telescope et Science.

Honneurs

L'astéroïde (10986) Govert est nommé en son honneur.

Bibliogr…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions