Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een opgebrand geval

Autre titre Genezen verklaard

Graham Greene (auteur), Peter Bergsma (traducteur)

Een opgebrand geval

Autre titre Genezen verklaard

Dans la série:
Genre:
Een architect die zijn geloof in alles heeft verloren vertrekt naar het hart van Afrika, op zoek naar een verlaten plek waar hij niet hoeft na te denken.
Titre
Een opgebrand geval
Autre titre
Genezen verklaard
Auteur
Graham Greene
Traducteur
Peter Bergsma
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A burnt-out case
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013 | Autres éditions
286 p.
ISBN
9789023479000 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Er is veel liefde, maar helaas niet voor ons

Uit twee beroemde romans van de Britse schrijver Graham Greene blijkt dat diep in onze cultuur onze ideeën over liefde en God zo met elkaar verbonden zijn dat we geen 'doodgewone slechte menselijke liefde' kunnen accepteren.

Een wereldberoemde architect, Querry genaamd - zo beroemd dat hij door buitenstaanders de Querry wordt genoemd - reist incognito naar de binnenlanden van Congo om daar in een leprozerie te gaan werken. Het liefst zou hij vuile verbanden wassen, maar al snel wordt hij herkend en neemt hij met tegenzin andere taken op zich die meer te maken hebben met zijn beroep. Zijn verblijf in Congo eindigt noodlottig.

Ruwweg is dit de samenvatting van Graham Greene's roman Een opgebrand geval ( A burnt-out case). Een man probeert zijn verleden te ontvluchten, reist daarom naar het einde van de wereld, maar tevergeefs, het verleden is sneller; J.M. Coetzee noemt dit een 'basale verhaallijn' waarop veel romans zijn gebaseerd.

Inderdaad lijken wij niet genoeg te kunnen krijgen van verhalen over mensen die tevergeefs pogingen doen om hun verleden te ontvluchten. Met de nadruk op het woord 'tevergeefs'.

Mij lijkt de intuïtie gerechtvaardigd dat onze fascinatie voor die verhaallijn t…Lire la suite

Graham Greene (1904-1991) geldt als één van de belangrijkste Engelse romanschrijvers van de vorige eeuw. De hoofdpersoon van deze roman uit 1961 is Querry, een architect die niet alleen zijn katholicisme is verloren maar ook zijn geloof in wat dan ook – leven, liefde, werk, medemens, alles is waardeloos, hol en betekenisloos geworden. Dus vertrekt hij op een dag naar het hart van Afrika, op zoek naar een verlaten plek waar hij niet hoeft na te denken. Hij komt uit bij een leprozerie die door een arts met missionarisen wordt geleid, maar zelfs daar wordt hij niet met rust gelaten: een plantagehouder wil met hem over het geloof praten, diens eenzame vrouw beschouwt hem als een trofee, de missionarissen willen niet geloven dat hij geen idealen meer heeft, en een journalist ziet hem als een primeur. Zo wordt Querry zelfs op de eenzaamste plek ter wereld nog een bron van conflicten. Geweldige tragikomische roman met briljante dialogen, fraai getekende personages, een realistische geografis…Lire la suite

À propos de Graham Greene

Henry Graham Greene, né le 2 octobre 1904 à Berkhamsted, dans le comté de Hertfordshire, en Angleterre, et mort le 3 avril 1991 à Vevey, dans le canton de Vaud, en Suisse, est un écrivain et scénariste britannique. Il a écrit des romans, des nouvelles, des récits de voyages, des essais et des critiques dans lesquels il explore l'ambivalence morale et politique du monde moderne et s'interroge sur le catholicisme.

Il est médaillé de l'Ordre du Mérite, de l'Ordre des compagnons d'honneur, et membre de la Royal Society of Literature.

Biographie

Il est le quatrième des six enfants de Charles Henry Greene et Marion Raymond Greene, cousine issu de germains d'un des premiers héros de Graham, l'écrivain Robert Louis Stevenson. Le père de Graham …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions