Net zoals jij

Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Dieren lijken erg op mensen. Ze hebben oren, ogen en een mond. Ze eten, drinken en spelen. Prentenboek met paginagrote gekleurde illustraties in collagetechniek uit eerdere boeken van de illustrator. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Sujet
Diergedrag
Titre
Net zoals jij
Auteur
Guido Van Genechten
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2008
[44] p. : ill.
Note
Publicatie n.a.v. van het Guido van Genechten-jaar 2008
ISBN
9789044808452 (hardback)
Placing suggestion
Dieren (ZIZO)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Flink formaat en stevig uitgevoerd, dik prentenboek over de overeenkomsten tussen mens en dier. Op elke bladzijde wordt de lezer direct aangesproken op een overeenkomst: dieren wonen, eten, slapen, springen, enz. 'net als jij'. Het herhalingselement is leuk voor peuters en de opzet maakt gezellige interactie mogelijk tussen voorlezer en kind. De vele bladzijden in de bekende stijl van de Vlaamse illustrator met de grote zwart omkaderde collage-verf-illustraties komen uit eerder verschenen prentenboeken. Dat maakt deze jubileumuitgave echt een feest van herkenning voor kinderen die meer van zijn boeken hebben gezien en voor anderen een mooie kennismaking. Bij 'wonen' is er even geen eenheid in de linker en rechterbladzijde, maar voor de rest is er een mooie harmonie bereikt waarbij de tekst in grote, vette schrijfletters sfeervol bijdraagt. Weer een aanwinst voor peuters vanaf 2,5 jaar.

Net zoals jij

“Als je goed kijkt, zie je dat heel veel dieren erg op jou lijken. Ze hebben oren, ogen en een mond, net zoals jij.” Zo begint dit prentenboek over gelijkenissen tussen mens en dier. Op elke bladzijde zijn andere dieren voorgesteld. Ze doen dingen die mensen ook doen en ze hebben kenmerken die ook bij mensen voorkomen. Het is een speels opgevat en herkenbaar geheel. Menig opmerkzaam kind zal echter al snel de beperkingen van de tekst in vraag stellen, want daarin wordt telkens naar slechts één overeenkomstig kenmerk verwezen. Alle dieren in het boekje hebben toch ogen, oren en een mond, niet alleen olifanten wassen zich, niet enkel vogels kunnen vliegen, enzovoort. De verschillen komen al helemaal niet aan bod. Duidelijke, kleurrijke illustraties in collagestijl beslaan telkens een dubbele pagina. De verschillende elementen zijn eenvoudig, met zwart omlijnde vlakken. De wat stuntelige tekst staat in de illustratie en bestaat uit slechts enkele regeltjes, meestal eindigend op ‘net zoal…Lire la suite