Het uur van de wolf : literaire thriller

Gunnar Staalesen (auteur), Annemarie Smit (traducteur)

Het uur van de wolf : literaire thriller

Dans la série:
Een Noorse privé-detective gaat op zoek naar de waarheid betreffende enkele zaken uit het verleden, als een bevriende ex-politieman die deze zaken onderzocht, gedood wordt.
Titre
Het uur van de wolf : literaire thriller
Auteur
Gunnar Staalesen
Traducteur
Annemarie Smit
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
I mørket er alle ulver grå
Éditeur
Baarn: Uitgeverij Marmer, 2018 | Autres éditions
330 p.
ISBN
9789460683879 (paperback)

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Werk van de Noorse krimischrijver Gunnar Staalesen werd al in meer dan tien talen vertaald. In de jaren negentig van de vorige eeuw verschenen ook enkele romans met Staalesens vaste speurder Varg Veum in de hoofdrol in het Nederlands. Dat er een aantal verfilmingen van Veumromans op de VRT-zender Canvas te zien waren, was voor Manteau waarschijnlijk de aanleiding om één ervan, Het uur van de wolf, opnieuw uit te geven.

De naam Varg Veum vergt een woordje uitleg. Hij verwijst naar de oude Noorse uitdrukking 'varg i veum', die 'fredløs mann' betekent, een buiten de wet gestelde. Varg zelf is ook een nu in onbruik geraakt Noors woord voor 'wolf'. Nomen est omen hier: Varg Veum is 'a lone wolf', een soort Noorse (of beter nog Bergense, want de West-Noorse havenstad figureert prominent in de romans) variant van Raymond Chandlers Philip Marlowe.

Het uur van de wolf speelt in 1981, toen er van internet, gsm's en DNA-onderzoek nog geen sprake was maar schrijfmachi…Lire la suite
Privé-detective Varg Veum uit Bergen in Noorwegen komt in aanraking met een ex-politieman, die hem vertelt dat hij nog altijd bezig is de waarheid achter enkele zaken te achterhalen, zoals de explosie bij een verffabriek in de jaren vijftig en een moord in 1971. Bij beide zaken was er sprake van een mank lopende verdachte. Kort nadat Veum deze informatie gekregen heeft, wordt de ex-politieman overreden, en hoewel hij dit overleeft, sterft hij plotseling zodra hij weer thuis is. Moord, denkt Veum. Natuurlijke oorzaak, zegt de politie. Veum gaat verder op onderzoek uit. Veum wordt vergeleken met Philip Marlowe en de vergelijking gaat in veel opzichten op: het gevoel van humor komt overeen, het zich vaak in geldelijke problemen bevinden, de haat/liefdeverhouding met de politie. Het verhaal heeft een spannend, goed opgebouwde plot met personages uit alle lagen van de maatschappij. Een roman, die de liefhebber van het betere speurwerk in een adem uitleest. Van Varg Veum is een zesdelige No…Lire la suite

À propos de Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen, né le 19 octobre 1947 à Bergen, est un écrivain et dramaturge norvégien, auteur de nombreux romans policiers.

Biographie

Il étudie l'anglais et le français et fait des études supérieures en littérature à l'Université de Bergen, où il reçoit le grade universitaire de candidatus philologiæ. Il travaille ensuite au Den Nationale Scene, le plus important théâtre de Bergen, où il fera jouer, à partir des années 1980, plusieurs de ses pièces de théâtre.

Il commence à publier des romans en 1969. Outre deux recueils de nouvelles, seize d'entre eux, et les plus célèbres, sont des romans noirs influencés de Raymond Chandler et Ross Macdonald qui mettent en scène Varg Veum, un ancien salarié de la Protection de l'Enfance devenu détective privé après avoir eu la main un peu trop lourde sur un dealer,…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions